| K.T. werkte in 2017 als steward voor Brussels Airlines. Hij zou tijdens een reis naar Vietnam een vrouwelijke collega na een vermaakuitstap, geslagen, vastgebonden en verkracht hebben.

Dertiger uit Sint-Lambrechts-Woluwe riskeert 7 jaar cel voor verkrachtingen

© Belga
13/10/2023
Updated: 13/10/2023 17.47u

Het Brusselse parket heeft vrijdag een gevangenisstraf van zeven jaar en een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank gevorderd tegen een 32-jarige man uit Sint-Lambrechts-Woluwe. Die zou zes jaar geleden op reis in Vietnam zijn reisgenote vastgebonden en verkracht hebben, en zou tussen 2018 en 2021 zijn toenmalige vriendin meermaals verkracht hebben. Ook zou de man naaktbeelden van meisjes gemaakt hebben zonder hun toestemming.

De man, K.T., werkte in 2017 als steward voor Brussels Airlines en maakte kennis met een vrouwelijke collega. Het klikte tussen beiden en er groeide een relatie die door de advocaat van de jonge vrouw omschreven werd als "friends with benefits". "In november 2017 ondernam het koppel een reis door Vietnam, die door K.T. beschouwd werd als een soort huwelijksreis, tot mijn cliënte duidelijk maakte dat zij de relatie helemaal zo niet zag", pleitte meester Rik Vanreusel.

"Na enkele dagen leek alles weer in orde, maar in de nacht van 8 op 9 november ging het echter helemaal mis." K.T. zou de jonge vrouw die nacht, na een vermaakuitstap, geslagen, vastgebonden en verkracht hebben. De rest van de reis probeerde het meisje zich sterk te houden, en eenmaal thuis verbrak ze voorzichtig het contact, aldus nog de burgerlijke partij. Enige tijd nadien kreeg K.T. een relatie met een andere collega-stewardess, en ook aan die jonge vrouw zou hij zich vergrepen hebben.

Zo zou hij haar minstens driemaal verkracht hebben, en meermaals tijdens het vrijen verstikt hebben. Volgens het parket kleineerde K.T. de jonge vrouw tijdens die relatie ook met opmerkingen over haar uiterlijk en gewicht, en isoleerde hij haar van familie en vrienden. "Bij een huiszoeking werden ook onder meer naaktfilmpjes en -foto's van meisjes aangetroffen", klonk het nog. "Slechts één van die meisjes kon geïdentificeerd worden en verklaarde dat ze zonder haar medeweten was gefilmd."

Paniekreactie

Volgens de verdediging klopt het dat de twee samen waren uitgegaan, maar daarbij zou de jonge vrouw zwaar dronken zijn geworden. "Mijn cliënt merkte ook dat zij niet meer volledig bij zinnen was", ging de advocaat van K.T. verder. "Ze zat, op de vierde verdieping, met haar benen over de rand van het balkon en zei dat ze wou gaan vliegen. In een paniekreactie heeft hij haar naar binnen gesleurd en vastgebonden, niet om haar te mishandelen, maar om te vermijden dat ze zou springen. Hij kon de hulpdiensten niet verwittigen, kon haar niet alleen laten en kon niet alleen met haar naar beneden. Hij heeft haar toen ook gedwongen water te drinken, maar enkel om te ontnuchteren."

Toen een hotelmedewerker poolshoogte kwam nemen, trok K.T. naar de bar waar hij met het meisje de avond had doorgebracht, en hoorde daar van de barman dat die drugs in de drank van het meisje had gedaan, aldus nog meester D'Hondt. "Hij ging terug naar de kamer, waar hij nog een lang gesprek had met haar, waarna ze op haar initiatief seksuele betrekkingen hadden. Tijdens de rest van de reis gedroeg ze zich normaal en amuseerde ze zich, zoals blijkt uit een video. En nadien stuurde ze nog berichten waarin ze hem bedankte voor de onvergetelijke reis."

Ongeloofwaardig

Ook in zijn relatie met het tweede beweerde slachtoffer was volgens de verdediging geen sprake van verkrachtingen, of dat K.T. zijn partner tegen haar wil zou verstikt hebben. "Daar is geen enkel bewijs voor, mijn cliënt is iemand die zijn partners soms pusht tot seksuele praktijken, maar hen nooit dwingt. Het is ook ongeloofwaardig dat die jonge vrouw drie jaar lang bij hem zou gebleven zijn, als hij dergelijke dingen had gedaan. Waarom zou ze hem dergelijke dingen laten doen?"

Wel gaf de verdediging toe dat K.T. naaktbeelden van minstens één meisje had gemaakt zonder haar toestemming, maar daarvoor was de man al in begeleiding bij I.T.E.R., het centrum voor behandeling van daders van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De rechtbank velt haar vonnis op 10 november.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni