| De ambassade van Koeweit in Brussel.

Diplomaten riskeren cel voor uitbuiting en opsluiting dienstmeid

© Chris Verhaeghe
17/11/2021

Een Koeweitse diplomaat en zijn echtgenote riskeren vier jaar cel voor de uitbuiting van hun dienstmeid. Het slachtoffer zou een jaar lang gevangen zijn gehouden in hun woning. De beklaagden lieten vandaag verstek gaan op het proces. De rechtbank moet nu beslissen of het koppel al dan niet kan veroordeeld worden, gezien de immuniteit die diplomaten genieten.

De diplomaat en zijn echtgenote uit Koeweit lieten in 2017 een Ethiopische vrouw met een toeristenvisum naar ons land komen. “Bij die aanvraag werd er gemeld dat de vrouw kwam helpen bij een verhuizing en dat ze nadien zou terugkregen,” aldus de openbare aanklager op het proces. “Bij een toeristenvisum krijg je geen werkvergunning, maar dit bewijst dat ze wel degelijk in dienst van de beklaagden kwam werken.”

Uit de verklaring van het slachtoffer bleek dat de vrouw zowat een jaar lang werd opgesloten in de woning van het diplomatenkoppel. Zo zou ze enkel overschotjes hebben mogen eten, kreeg ze geen kledij of medische verzorging en zou ze continu gekleineerd zijn door het gezin. “Toen de vrouw alleen thuis was, waren alle ramen en deuren op slot, zodat ze niet buiten kon,” aldus de arbeidsauditeur. “Ze kon nergens naartoe, haar gsm was haar ook afgenomen, net als haar papieren.”

Onschendbaarheid

Het openbaar ministerie eist vier jaar cel en een boete van 8.000 euro voor de twee beklaagden, die vervolgd worden voor mensenhandel, zwartwerk, niet-betaling van loon en wederrechtelijke gevangenneming. Het slachtoffer eist via haar advocaat een schadevergoeding van 23.000 euro, het minimumloon dat ze verdiend zou moeten hebben in die periode.

Het vonnis valt op 15 december. De rechtbank zal onder andere moeten oordelen over de immuniteit van de beklaagden. Diplomaten genieten doorgaans strafrechtelijke immuniteit in landen waar ze verblijven, maar volgens het openbaar ministerie geldt die immuniteit niet meer. Het mandaat van diplomaat zou intussen voorbij zijn en de immuniteit geldt volgens de arbeidsauditeur dan nog enkel voor feiten die werden gepleegd in functie, maar niet voor feiten die in het privéleven werden gepleegd.

De kans dat het koppel bij een eventuele veroordeling ooit in een Belgische cel zal terechtkomen is zo goed als onbestaande.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni