Dit zijn de dertien verdachten van aanslagen Brussel

© Belga - BRUZZ - Chris Verhaeghe
03/02/2020
Updated: 03/02/2020 16.46u

De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) spreekt zich maandag 10 februari uit over de bijzondere opsporingsmethoden die aangewend zijn in het gerechtelijk onderzoek naar de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem. Het is één van de (technische) stappen die nog moeten gezet worden in aanloop naar het assisenproces over de aanslagen. Momenteel telt de lijst van personen die in het onderzoek in verdenking zijn gesteld dertien namen.

De aanslagen van 22 maart op de luchthaven Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek kostten het leven aan 32 mensen, terwijl zo'n 340 personen gewond raakten. Beide aanslagen kwamen een viertal maanden na de aanslagen op 13 november 2015 in Parijs en waren het werk van dezelfde cel IS-terroristen. Drie terroristen lieten die dag zelf het leven maar in de weken en maanden nadien werden in totaal 13 personen in verdenking gesteld. Een groot deel van hen zit nog steeds in voorlopige hechtenis.

13 inverdenkinggestelden

Maandag boog de KI zich over de bijzondere opsporingmethoden die bij het gerechtelijk onderzoek gebruikt zijn. Er moet nagegaan worden of die regelmatig en volgens de wettelijk voorziene voorschriften werden aangewend. Het was een technische zitting, waarop enkel de correcte en wettelijke toepassing van de bijzondere opsporingsmethoden besproken werden. Over het dossier en de feiten ging het niet.

Het arrest over die BOM-controle zal op 10 februari worden uitgesproken, zo melden verschillende partijen. In een volgende fase moet de raadkamer dan beslissen welke verdachten zich voor de aanslagen moeten verantwoorden. Een eerste zitting in die fase is gepland voor eind februari, mogelijk zelfs al op 20 februari, al ligt die datum nog niet vast. Er zijn dertien personen in verdenking gesteld.

Minstens één van die dertien zal meer dan waarschijnlijk buiten vervolging worden gesteld. Het gaat om Fayçal Cheffou, de man die na de aanslagen van 22 maart korte tijd verkeerdelijk aanzien werd als "de man met het hoedje" die te zien was op de bewakingsbeelden van de luchthaven Brussels Airport in het gezelschap van zelfmoordterroristen Najim Laachraoui et Ibrahim El Bakraoui.

Twee man op de loop

Die "man met het hoedje" bleek uiteindelijk Mohamed Abrini. Die werd al sinds de aanslagen van 13 november in Parijs gezocht, en liet op 22 maart een reiskoffer vol explosieven achter in de luchthaven, alvorens op de loop te gaan. Zijn twee kompanen, Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraoui, bliezen zichzelf wel op in de vertrekhal van het luchthavengebouw.

Naast Abrini is er Ossama Krayem. Hij was op 22 maart gefilmd in metrostation Pétillon toen hij vluchtig enkele woorden wisselde met Khalid El Bakraoui, die zich enkele minuten later zou opblazen in metrostation Maalbeek. Volgens Krayem was het de bedoeling dat ook hij zich zou opblazen, maar hij krabbelde terug en goot de explosieven weg in zijn schuiladres in Etterbeek.

Handlangers

Abrini en Krayem werden op 8 april 2016 opgepakt, net als de Rwandees Hervé Bayingana Muhirwa (32) en Bilal El Makhoukhi (28). Die laatste had Krayem én Abrini verborgen in zijn appartement in de Tivolistraat in Laken.

El Makhoukhi werd in 2015 nog veroordeeld tijdens het Sharia4Belgium-proces, en zou een rol gespeeld hebben bij de voorbereiding van de aanslagen. Zijn DNA werd immers aangetroffen op een lege verpakking van batterijen die in de flat lag. Vermoed wordt dat die batterijen gebruikt werden bij de aanmaak van de bommen die op de luchthaven Brussels Airport ontploften.

Wie kent Osama Krayem?

| Het netwerk rond Abdeslam.

Appartement in Etterbeek

Het appartement in Etterbeek waar Krayem en Khalid El Bakraoui zich hadden schuilgehouden, was gehuurd door Smaïl Farisi. Hij leende het uit aan Khalid El Bakraoui en na de aanslag van 22 maart haalde hij samen met zijn broer Ibrahim de flat leeg en maakte die van top tot teen schoon.

Op basis van de bewakingsbeelden van het flatgebouw in Etterbeek werd ook Ali El Haddad Asufi opgepakt. Uit de analyse van die camerabeelden was niet alleen gebleken dat El Bakraoui het appartement al gebruikte sinds oktober 2015, maar ook dat Ali El Haddad Asufi toen geholpen had bij zijn verhuis en ook in de maanden nadien nog vele keren bij hem over de vloer was geweest.

Negende op de lijst is Youssef El Ajmi, een jeugdvriend van Khalid El Bakraoui. Hij was ook bevriend met Ali El Haddad Asufi en zou ook in het appartement in Etterbeek geweest zijn. Bovendien werkte de man op de luchthaven Brussels Airport en werden op zijn computer berichten ontdekt die afkomstig zijn van een USB-stick van Khalid El Bakraoui, en waarin sprake is over vertrektijden van bepaalde vluchten.

Tiende man Brahim Tabich had een doe-het-zelfzaak aan de Stalingradlaan in het centrum van Brussel en de speurders vermoeden dat daar minstens een deel van het zoutzuur werd aangekocht dat de terroristen gebruikten om de explosieve springstof TATP te maken. Die werd door meerdere zelfmoordterroristen gebruikt.

Geheime dienst van IS

Ook op de lijst staan Salah Abdeslam en Sofien Ayari, ook bekend onder de valse namen Amine Choukri of Monir Ahmed Alaaj. Beiden waren op 18 maart 2016, vier dagen voor de aanslagen, al opgepakt maar maakten deel uit van dezelfde terreurcel. Opvallend is dat ook Abdeslam, die tijdens de aanslagen op station Maalbeek en de luchthaven van Zaventem achter tralies zat, voor assisen moet verschijnen.

De voorlopig laatste naam op de lijst is die van Oussama Atar. Hij is neef van de broers El Bakraoui en zou in Syrië een belangrijk figuur geweest zijn binnen de "geheime dienst" van de Islamitische Staat. In die rol zou hij zowel de bloedige aanslagen van Parijs (13 november 2015) en Brussel (22 maart 2016) aangestuurd hebben, als de poging tot aanslag op de Thalys in augustus 2015, de verijdelde aanslag in Verviers in januari 2015 en een mislukte aanslag op een kerk in het Franse Villejuif op 19 april 2015. Vermoedelijk kwam Atar om het leven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, Salah Abdeslam, aanslagen Brussel, Kamer van Inbeschuldigingsstelling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni