Drie minderjarigen in Molenbeek opgepakt voor illegale vuurwerkhandel

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Politiekantoor Zone West aan de Sint-Mariastraat in Sint-Jans-Molenbeek.

In Sint-Jans-Molenbeek heeft de politie drie minderjarigen opgepakt die illegaal vuurwerk verkochten. Bij de actie werd maar liefst 50 kg aan vuurwerk in beslag genomen.

“Naar aanloop van de eindejaarsfeesten hebben we een netwerk van illegale vuurwerkhandel opgerold in Sint-Jans-Molenbeek”, zegt woordvoerster Caroline Vervaet van politiezone Brussel-West. “De controles kaderden in de preventieve maatregelen die de politiezone neemt om het nieuwe jaar veilig in te zetten. Het vuurwerk werd door 3 minderjarigen aan de man gebracht via sociale media. Op een publiek toegankelijk facebookprofiel werden verschillende soorten vuurpijlen in de kijker gezet aan de hand demonstratiefilmpjes en foto’s. Onder andere de ‘mortier’, een pyrotechnisch voorwerp dat bij openbare orde verstoringen vaak gebruikt wordt tegen de ordediensten, ging vlot over de toonbank. De effectieve transacties vonden plaats aan de uitgang van metrostation Beekkant.”

Op basis van doorgedreven observaties en telefonie-onderzoek, onder leiding van de Dienst Jeugd en Gezin en de Dienst Bijzondere wetten (ECOSOC) van de politiezone, konden drie verdachten worden geïdentificeerd. “Ook verschillende kopers werden op het matje geroepen en hun vuurpijlen werden in beslag genomen”, aldus Vervaet. “Verder werd bij een huiszoeking in de opslagplaats van de bende nog een vijftigtal kilogram vuurwerk in beslag genomen, waaronder twee kisten met 800 ‘mortier’-vuurpijlen. Het Facebookprofiel werd offline gehaald.”

Verboden

De politiezone wil iedereen er aan herinneren dat het gebruik van vuurwerk volledig verboden is op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, behoudens toelating van de overheid.

“Iedereen die in het bezit van vuurpijlen of bommetjes wordt aangetroffen, zal worden gesanctioneerd op basis van het algemene politiereglement en zal zijn vuurwerk moeten afstaan. De politiezone zal de komende weken haar controleacties verderzetten. We willen iedereen die toch illegaal vuurwerk heeft gekocht, nog bijkomend waarschuwen. De vuurpijlen voldoen vaak niet aan de veiligheidsvoorschriften en kunnen een gevaar betekenen voor jezelf, je naasten en alle andere omstanders. Verknal je feesten niet.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?