| (archiefbeeld)

Drie van de vijf beschuldigden schuldig bevonden aan doodslag op Michal Lenard

© Belga
17/06/2022

De jury van het hof van assisen in Brussel heeft vrijdag rond 01.00 uur drie van de vijf beschuldigden schuldig verklaard aan de doodslag, zonder voorbedachte rade, op Michal Lenard. De twee andere beschuldigden zijn schuldig aan opzettelijke slagen en verwondingen tegen het slachtoffer met de dood tot gevolg zonder de intentie te doden, maar met voorbedachte rade.

Michel Lenard, een 22-jarige man van Poolse afkomst, werd in de nacht van 30 op 31 maart 2019 in zijn woning in Elsene in elkaar geslagen door vier gewapende en gemaskerde mannen.

De jury heeft geconcludeerd dat Damian Werengowski, die elke betrokkenheid bij de strafexpeditie ontkent, "de vierde man was die op de avond van de feiten het appartement binnendrong waar Michel Lenard verbleef". De jury concludeerde ook dat Patryk Wisniewski de dader is van de doodslag. Hij gaf toe dat hij dodelijke messteken toediende.

Konrad Puchalski en Damian Werengowski worden beschouwd als mede-daders, omdat ze de doodslag hebben laten gebeuren of hebben vergemakkelijkt. Krysztof Sadowski is volgens de jury dan weer geen mededader. Hij is wel schuldig aan opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg zonder de intentie te doden.

Volgens de jury gebeurde de doodslag niet met voorbedachte rade, maar Sadowski heeft de slagen en verwondingen volgens hen wel met voorbedachte rade toegediend. De vijfde beschuldigde Jaroslaw Poplawski, die elke betrokkenheid bij de feiten ontkent, wordt gezien als het brein achter de strafexpeditie. De jury concludeerde wel dat hij niet wilde dat Lenard om het leven kwam. Hij werd dus eveneens schuldig verklaard aan opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg zonder de intentie te doden, met voorbedachte rade.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni