Ecolo eist onderzoek naar politieoptreden tegen klimaatprotest

© POS
| Verschillende activisten getuigden over aggressief gedrag van de politie.

Volksvertegenwoordiger Céline Thibaut (Ecolo-Groen) vraagt in een brief aan Kamervoorzitter Patrick Dewael om een onderzoek van het Comité P naar het optreden van de politie tijdens de actie van Extinction Rebellion op het Koningsplein op zaterdag 12 oktober. "We stellen ons vragen bij het disproportionele machtsgebruik die dag."

Dat schrijft de krant l'Avenir donderdag.

"Er waren geen gemaskerde personen aanwezig, alleen maar burgers en families die om een toekomst op een bewoonbare planeet vroegen. We stellen de rol van de politie niet in vraag. Die moet toezien op het goede verloop van manifestaties en de neutrale zone bewaken", zegt Thibaut in een mededeling. "Maar we stellen ons wel vragen bij het disproportionele machtsgebruik. Daarom vragen we dat het Comité P het dossier naar zich toetrekt."

Het Vast Comité van Toezicht op de politiediensten, kortweg het Comité P, treedt op als het externe controleorgaan van de politie en functioneert onder begeleiding van het federale parlement. Thibaut treedt straks toe tot de commissie die belast is met het toezicht op het Comité P.

Vier tuchtprocedures

Het onderzoek dat Ecolo verwacht, moet verantwoordelijken aanwijzen, maar ook leiden tot aanbevelingen voor een "meer proportionele en dus meer efficiënte aanpak door de ordediensten van de vele manifestaties die in Brussel plaatsvinden", zegt Thibaut.

Eerder maakte Brussels burgemeester Philippe Close al bekend er vier tuchtprocedures opgestart zijn naar het politieoptreden op 12 oktober.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?