Eén jaar cel voor valse PCR-test op luchthaven Zaventem

PCR-test naar covid-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus PCR-test naar covid-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus
© PhotoNews
| PCR-test naar covid-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus.
© PhotoNews
| PCR-test naar covid-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus.

Een man die op de luchthaven van Zaventem betrapt werd met een valse PCR-test om te kunnen reizen, is door de correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld tot 1 jaar cel. Het is de eerste keer dat iemand daarvoor werd veroordeeld in ons land. De rechter was ook veel strenger dan het openbaar ministerie, dat zes maanden cel had gevorderd tegen de beklaagde.

Tussen 25 april en 20 mei werden meer dan driehonderd mensen betrapt die de coronamaatregelen probeerden te omzeilen met een valse PCR-test. Een van hen was een Spanjaard die met zo’n vals document naar zijn thuisland probeerde te reizen. Op zijn PCR-test was te lezen dat hij een negatieve coronatest had afgelegd, maar het ging om een vals document. Bij zijn arrestatie had hij verklaard dat hij te weinig tijd had gehad en de PCR-test van een vriend had meegenomen.

De Spanjaard kreeg nog een minnelijke schikking voorgesteld, maar betaalde die niet. Het parket van Halle-Vilvoorde dagvaardde de man daarop, maar die stuurde zijn kat naar de rechtbank in Brussel.

Het openbaar ministerie had vorige maand zes maanden cel gevorderd tegen de beklaagde, maar de rechtbank was nog een stuk strenger en legde de man een celstraf op van 1 jaar. “De wereld wordt sinds begin 2020 getroffen door een pandemie die nog steeds niet onder controle is," aldus de rechter in zijn vonnis.

“Het gedrag van de beklaagde is dan ook niet enkel asociaal maar potentieel levensbedreigend. Meneer heeft moedwillig onze samenleving in gevaar gebracht. Er zijn weinig voorbeelden van dergelijk onbegrensd asociaal gedrag. Enkel een strenge straf past hier en daarom veroordeelt de rechtbank hem tot een effectieve celstraf van één jaar en een geldboete van 8.000 euro.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?