Elektronisch toezicht voor teruggekeerde Syriëstrijdster

© Nadia Naji
| De huldiging gebeurde tijdens een hete zomer.

Een teruggekeerde Syriëstrijdster uit Ukkel, die zou opgeroepen hebben tot een aanslag bij de terugkeer van de Rode Duivels na het WK voetbal in Rusland, is door de Brusselse raadkamer onder elektronisch toezicht geplaatst. Dat meldde RTL en is bevestigd door het federaal parket. Dat parket is tegen die beslissing niet in beroep gegaan, aldus woordvoerder Eric Van der Sypt.

Kort voor de Rode Duivels op 15 juli op de Brusselse Grote Markt hun derde plaats op het WK kwamen vieren, verscheen er op de berichtendienst Telegram een oproep om een aanslag te plegen tijdens dat WK-feest. Onderzoek van informatica- en telefoongegevens wees uit dat de oproep naar alle waarschijnlijkheid geplaatst werd door de 25-jarige Yousra B.S. uit Ukkel.

De jonge vrouw werd in de gaten gehouden door de Staatsveiligheid omdat ze in juli 2015 was afgereisd naar Syrië, om er de strijders van Islamitische Staat (IS) te vervoegen. In mei 2017 werd ze al eens opgepakt omdat ze plannen zou hebben gesmeed om opnieuw te vertrekken. Yousra B.S. ontkende dat ze de oproep had geplaatst, maar werd door de onderzoeksrechter begin augustus in verdenking gesteld voor deelname aan activiteiten van een terroristische groepering en het aanzetten tot het plegen van terroristische daden.

Zij werd onder aanhoudingsbevel geplaatst. Yousra B.S. is de oudere zus van Firdaous B.S.(15), die in mei 2017 zelf naar Syrië vertrok, net op het moment dat Yousra opgepakt werd. Zij deed dat als bruid van Mehdi Atid, een gescheiden vader die zijn driejarige dochter Yasmine aan haar moeder ontrukte. Atid is intussen omgekomen en Firdaous werd in oktober 2017 uit Turkije gerepatrieerd en in een gesloten jeugdinstelling geplaatst. De kleine Yasmine zou ondertussen in Brussel verblijven..

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?