Botanique The o sees BRUZZ ACTUA 1599

| Archieffoto van een concert in de Botanique

Na verijdelde aanslag behoudt Botanique huidige veiligheidsnormen

© Belga
05/03/2024

Na de mogelijk nakende aanslag op de Brusselse concertzaal Botanique had het team het hele weekend contact met de veiligheidsdiensten. Na overleg met de diensten werd geoordeeld dat de huidige veiligheidsmaatregelen, die al gelden sinds de aanslagen van 2015 en 2016, afdoende zijn en dat "geplande events en concerten volgens de huidige veiligheidsnormen" verdergezet kunnen worden.

Maandag werd een meerderjarige verdachte door de onderzoeksrechter in Brussel onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en voorbereidende handelingen met het oog op het plegen van een terroristische aanslag. Drie minderjarigen zijn ter beschikking gesteld van een Dendermondse onderzoeksrechter.

De vier verdachten uit het jihadistisch milieu waren via het internet met elkaar in contact gekomen en zouden daar plannen gesmeed hebben om een aanslag te plegen. In hun gesprekken werd verwezen naar terreurgroep Islamitische Staat (IS), en de vier zouden op het dark web ook naar wapens gezocht hebben. Bij huiszoekingen zondagochtend werden alvast geen wapens of explosieven aangetroffen. Doelwit van hun aanslag zou concertzaal de Botanique geweest zijn.

Hele weekend contact met politie

De concertzaal laat maandagavond weten dat hun volledige team, zodra deze informatie met hen is gedeeld, aan de slag is gegaan "om dit zo goed mogelijk op te volgen". Het hele weekend was er contact met de politie, klinkt het nog.
Als er zich nieuwe informatie zou aandienen, zal er snel worden geschakeld, maar bij de concertzaal is te horen dat daar op dit moment geen sprake van is.

Na de aanslagen van 2015 en 2016 versterkte de Botanique het securityteam al en kwamen er extra maatregelen aan de inkom en over de gehele site. Denk maar aan het controleren van handtassen en de verplichting om een geldig ticket op zak te hebben om de zaal binnen te raken. "Deze maatregelen worden doorlopend geëvalueerd", aldus de Botanique nog in een korte verklaring.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni