Na de aanslag op twee Zweedse voetbalsupporters op 16 oktober 2023, schoot de dader de volgende ochtend neer in een café aan de Van Ooststraat in Schaarbeek.

| Archiefbeeld van een politieactie na de aanslag in Brussel op 16 oktober 2023.

Vier opgepakte tieners wilden mogelijk aanslag plegen in Brusselse concertzaal

DVDE
© Belga
04/03/2024

De vier tieners die zondag zijn opgepakt op verdenking van terrorisme wilden mogelijk een aanslag plegen op een concertzaal in Brussel. Ze zouden zelfs al een concrete datum gehad hebben. Dat schrijven verschillende media. Ze worden maandag voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

In een terreuronderzoek van het federaal parket werden zondagochtend vier personen opgepakt bij huiszoekingen in Ninove, Brussel en Charleroi. Het gaat om drie minderjarigen uit Ninove, Brussel en Charleroi en één meerderjarige uit Luik die plannen zouden gesmeed hebben voor een aanslag.

De vier verdachten uit het jihadistisch milieu waren via het internet met elkaar in contact gekomen en zouden daar plannen gesmeed hebben om een aanslag te plegen. Aan VTM Nieuws zei minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) dat het viertal communiceerde via "gesloten chatgroepen." Er wordt nu gekeken of ze een link hadden met andere personen in binnen- en/of buitenland.

Bij de huiszoekingen zijn geen wapens of explosieven aangetroffen. Het parket nam wel enkele laptops en gsm's in beslag voor verder onderzoek. Dat moet uitmaken hoe concreet de plannen voor een aanslag waren.

Zeer jonge verdachten

Wat wel al duidelijk is, is dat de verdachten zeer jong zijn. De meerderjarige is net achttien, de jongste minderjarige is amper vijftien. "Het gaat om hele jonge mannen, maar dat zien we de laatste tijd wel vaker," zegt Eric Van Der Sypt van het federaal parket aan Het Laatste Nieuws. Het parket zal nu onderzoeken of het gaat om stoerdoenerij, of de plannen concreet waren. "Maar er was alleszins sympathie voor IS," klinkt het nog.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni