25 mei 2018: inhuldiging van codeerschool 19 in Ukkel. Deze school leidt jongeren van 18 tot en met 30 jaar gratis op in digitale beroepen

| De toegang tot snel internet moet omhoog, door de kostprijs ervan te verlagen.

Europese dwangsom dreigt omdat Brussel talmt met snel internet

TDN
© BRUZZ
08/07/2019
Updated: 08/07/2019 11.19u

België kijkt aan tegen een dwangsom van 6.000 euro per dag, omdat in Brussel een Europese richtlijn over de straatinstallatie van breedbandinternet nog niet is omgezet. Daardoor zou heel snel internet voor de consument tot 30 procent goedkoper kunnen worden. Het EU-hof van Justitie beslist maandagnamiddag of België de fikse dwangsom moet betalen.

De Europese Commissie wil België een dagelijkse dwangsom laten opleggen zolang de Brusselse wetgeving niet is aangepast. In de Europese wet staan een aantal regels opgesomd om netwerken goedkoper uit te kunnen bouwen. De richtlijn eist dat bestaande infrastructuur, zoals kabelgoten, masten en torens, bij bouwwerken wordt gebruikt in plaats van de straat open te breken.

Bij de aanleg van breedbandnetwerken gaat 80 procent van de uitgaven naar bouwwerken zoals het openbreken van straten. Maar door bijvoorbeeld bestaande fysieke infrastructuur van nutsbedrijven te hergebruiken, kunnen die kosten worden gedrukt. Dat moet ten goede komen van de consument, want zeer snel internet zou op die manier tot 30 procent goedkoper kunnen worden.

Wetgeving in Brussel

De richtlijn moest op 1 januari 2016 in nationale wetgeving omgezet zijn, maar in België is dat nog steeds niet gebeurd, met name in Brussel. De Brusselse regering moet de lokale wetgeving nog aanpassen. Ons land wordt daarom voor het Europees Hof gedaagd, samen met Kroatië en Slovakije, de twee andere lidstaten die hun huiswerk niet gemaakt hebben.

De achterliggende idee van de richtlijn van de Europese Commissie is om meer mensen toegang te geven tot zeer snel internet. Door de kosten te verlagen, komt de EU opnieuw dichterbij de digitale eengemaakte markt, waarin mensen over de grenzen heen online kunnen winkelen en bedrijven aan onlineverkoop kunnen doen in de hele EU.

Bevoegdheidskwestie

Navraag bij het kabinet van federaal minister van Telecommunicatie Philippe De Backer (Open VLD) leert dat Brussel weigert zijn wetgeving aan te passen. Het probleem situeert zich bij een paragraaf in de Europese richtlijn, die eist dat netwerkexploitanten inspecties van hun fysieke infrastructuur toestaan als daarom wordt gevraagd.

Volgens de Brusselse regering kan de regionale wetgeving op dat punt echter niet aangepast worden, aangezien het volgens Brussel een federale bevoegdheid betreft. "Het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) buigt zich momenteel over een oplossing, zodat een dwangsom vermeden kan worden", zegt een woordvoerster van De Backer aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Samenleving , snel internet , Europees Hof van Justitie , Europese Commissie , breedbandinternet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni