Ex-parlementslid Van Eyken riskeert 25 jaar cel voor moord

© De Redactie
| Christian Van Eyken, voormalig Vlaams parlementariër en burgemeester van Linkebeek.

De advocaat-generaal heeft woensdag voor het hof van beroep van Brussel 25 jaar gevangenisstraf gevorderd voor voormalig Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken en voor Sylvia B. voor de moord op Marc Dellea (45). De echtgenoot van Sylvia B. werd op 8 juli 2014 met een kogel in het hoofd dood aangetroffen in zijn woning in Laken.

De magistrate was op basis van het dossier heilig overtuigd van de schuld van zowel Van Eyken als zijn vrouw Sylvia B. "De verdachten brachten de ganse avond van 6 juli 2014 door in het appartement (van het slachtoffer en Sylvia B.), tijdens de enige echte vrije week van het jaar van de conciërge, terwijl ook de dochter van Marc Dellea en Sylvia B. afwezig was en dat de honden er ook niet waren. Zij zijn de laatsten die het slachtoffer levend hebben gezien", legde de advocaat-generaal uit.

Bewakingscamera's

"De speurders hebben alle aanknopingspunten onderzocht", zei ze, en de piste van een inbreker of een huurmoordenaar heeft geen stand gehouden. Anderzijds is het duidelijk "dat er spanningen waren binnen het echtpaar Sylvia B. en Marc Dellea, zoals blijkt uit talloze vulgaire sms'jes van de beklaagden, en er geldkwesties waren. Marc Dellea kwam in opstand tegen Sylvia B., over de voogdij over hun dochter, wat de beklaagden ertoe aanzette zo ver te gaan", aldus nog de aanklager.

In haar requisitoir bracht de magistrate alle elementen uit het onderzoek aan, te beginnen met de beelden van de videobewakingscamera's van het gebouw in de Mutsaardlaan in Laken. Ze tonen dat Van Eyken en Sylvia B. er op 6 juli de hele avond hebben doorgebracht tot Marc Dellea rond 23.00 uur terugkeerde. Volgens de beelden verlieten de beklaagden het appartement op 7 juli om 01.20 uur. Niemand heeft het appartement betreden of verlaten, tot de ontdekking van het levenloze lichaam van Marc Dellea de volgende dag rond 15.00 uur door Sylvia B.

Van Eyken pestte kinderen

Ze wees er verder op dat, een paar minuten na de terugkeer van Dellea, zijn gsm-signaal is verbroken, hoewel hij het toestel nooit afsloot. Het apparaat is ook nooit teruggevonden. Ze beëindigde haar pleidooi met persoonlijkheidsaspecten van de beklaagden, gebaseerd op vernietigende getuigenissen. In het bijzonder hadden de kinderen van Christian Van Eyken verteld dat ze hun hele jeugd door hun vader werden gepest en fysiek en moreel geweld hadden ondergaan voor ze alle contact met hem verbraken.

Sylvia B. werd door verschillende getuigen beschreven als een manipulator. Uit het onderzoek bleek onder meer dat zij zich als iemand anders liet doorgaan bij de ex-vrouw van Christian Van Eyken, in een poging informatie te verkrijgen in het kader van een gerechtelijke procedure.

De geliefden, die in 2018 echtgenoten werden, hebben steeds elke betrokkenheid bij de dood van Dellea ontkend. De correctionele rechtbank van Brussel bevond hen in september 2019 schuldig aan moord en sprak voor beiden een gevangenisstraf van 23 jaar uit. Het proces wordt maandagnamiddag voortgezet met de pleidooien van de verdediging.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?