Politiewoordvoerder Christian De Coninck

| Oud-politiewoordvoerder Christian De Coninck.

Ex-politiewoordvoerder De Coninck over terreurproces: 'Ik verwacht er niets van'

EC
© BRUZZ
04/12/2022

Maandag start het assisenproces naar de aanslagen van 22 maart. Eén van de slachtoffers is oud-politiewoordvoerder Christian De Coninck, die aanwezig was in metrostation Maalbeek. “Die moordenaars hebben mijn carrière en leven om zeep geholpen. Ik hoop dat ze sterven in de gevangenis.”

Dat zei De Coninck zondag in De Zevende Dag op Eén. De voormalige woordvoerder van de Brusselse politie ging na de aanslag in metrostation Maalbeek ter plaatse. “De informatiedoorstroming was heel chaotisch. Ik ging ernaartoe om de pers te woord te staan en om informatie door te geven aan het commandocentrum,” vertelt hij aan De Zevende Dag.

Negen maanden later stortte hij in. “Op het moment zelf heb je adrenaline en doe je je werk, maar daarna krijg je de klop van de hamer,” zegt hij. “Het was een oorlogssituatie. Niemand zou ooit moeten zien wat ik daar gezien heb.” Hij kreeg posttraumatische stress en ziekteverlof en is sinds dit jaar verplicht op pensioen. “Die moordenaars hebben mijn carrière en leven om zeep geholpen. En het zijn geen moordenaars, maar massamoordenaars. Ze weten heel goed wat ze doen,” meent De Coninck.

In het terreurproces stelt hij zich burgerlijke partij als slachtoffer, maar op eventuele excuses zit hij niet te wachten, zegt hij. “Ik geloof daar niet in. Want welke verklaring is er? Ze zijn geradicaliseerd. Ik geloof ook niet in deradicaliseringstrajecten. Dat is alsof je een verslaafde naar een ontwenningskliniek stuurt.”

“Ik verwacht niets meer van dat proces,” zegt hij verder. “Ik verwacht alleen maar dat ze allemaal levenslang krijgen en nooit meer vrijkomen. Ik hoop dat ze sterven in de gevangenis.”

Niet bijwonen

De Coninck zal het proces niet zelf in de rechtbank bijwonen. “Ik zal dat niet aankunnen,” zegt hij. Via internetradio kunnen de slachtoffers het proces wel thuis meevolgen. “Dat ga ik wel proberen. Als het te moeilijk wordt, kan ik de radio nog uitzetten.”

Het proces start deze maandag in de oude Navo-site in Haren en zal zes tot negen maanden duren. Advocaat Stanislas Eskenazi, die de verdachte Mohamed Abrini verdedigt op het process, zei in De Zevende Dag alvast dat hij zou pleiten voor een strafuitzitting van zijn cliënt in België.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni