| Assisenvoorzitter Peter Hartoch is een van de kanidaten.

Externe audit moet oplossing vinden voor 'historische achterstand' bij hof van beroep

© Chris Verhaeghe
16/04/2021

Het Brusselse hof van beroep heeft een externe audit aangevraagd bij de Hoge Raad, dat is bevestigd door persrechter Peter Hartoch. "We kampen met een historische achterstand, zoals iedereen weet. De vraag is of er een oplossing bestaat om die weg te werken. Er komen immers een aantal grote processen aan, die veel middelen vragen."

Het hof vraagt de audit naar eigen zeggen in het belang van de rechtszoekenden. "Onze achterstand evolueert niet veel, maar slinkt ook niet", aldus Hartoch. "Er komen een aantal grote processen aan, zowel strafrechtelijk als burgerlijk, en die zaken vragen veel middelen."

De vraag is of er een oplossing bestaat om efficiënter te gaan werken, om in het beste geval die achterstand weg te werken. "Dit is slechts één vraag. De Hoge Raad moet de audit eerst nog goedkeuren", vertelt Hartoch, die zich van verdere commentaar onthoudt.

Het hof van beroep wil zijn cijfers van vertraging eerst voorleggen aan de Hoge Raad alvorens er meer over te weiden. De oorzaak voor de enorme achterstand ligt bij een schrijnend tekort aan rechters en de beperkte middelen. Ook de coronacrisis voerde de werkdruk stevig op, klinkt het.

Binnenkort wordt het proces van de aanslagen op metrostation Maalbeek en de luchthaven van Zaventem in maart 2016 behandeld door het hof van beroep.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni