Vier kandidaat-voorzitters voor Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg

© Photo News
| Assisenvoorzitter Peter Hartoch is een van de kandidaten.

Er zijn vier kandidaten om de voorzitter van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg te worden. Het gaat om Peter Hartoch, Régine Claeys, Simon Cardon en Anouk Devenyns. Dat verneemt BRUZZ van verschillende juridische bronnen. Aan Franstalige zijde dingen twee rechters naar de vacante positie van de flamboyante Luc Hennart.

Er heerst verkiezingskoorts in het Montesquieugebouw, waar de Brusselse rechtbanken van eerste aanleg huizen. In februari al viel het doek voor de voorzitters van de Nederlandstalige en Franstalige rechtbanken. De mandaten van Alfred Vanwinsen en zijn iets bekendere collega Luc Hennart werden verrassend genoeg niet verlengd.

Sinds 1 april zwaaien vicevoorzitters Dirk Moeremans en Patrick Collignon ad interim de plak in de Brusselse rechtbanken. De FOD Justitie lanceerde twee weken later een vacature in Het Staatsblad. Na een adviesronde bleven er vier kandidaten over aan Nederlandstalige kant. Het gaat om Peter Hartoch, Régine Claeys, Simon Cardon en Anouk Devenyns.

Aan elkaar gewaagd

Assisenvoorzitter Hartoch, raadsheer en persmagistraat bij het Hof van beroep in Brussel, is wellicht de bekendste kandidaat. Ook de naam van Devenyns doet wellicht hier en daar een belletje rinkelen. Zij is persrechter en al negen jaar ondervoorzitter bij de Nederlandstalige rechtbank, alsook lid van het directiecomité.

Cardon, vrederechter in het kanton Rode en ex-ondervoorzitter van de rechtbank van eerste aanleg, en familierechter Claeys zijn minder bekende namen. Binnen de wandelgangen van het Montesquieugebouw valt te horen dat de vier kandidaten aan elkaar gewaagd zijn.

Twee Franstalige kanshebbers

Uiterlijk op 20 september worden de kandidaten uitgenodigd voor een gesprek door de benoemings- en aanwijzingscommissie van de Hoge Raad voor Justitie. Ze zullen onder meer getoetst worden op basis van hun visie, (talen)kennis, managementkwaliteiten en psychologische toestand. Vrij snel daarna zal er een beslissing genomen worden.

De zakenkrant L’Echo meldde eerder deze week dat er aan Franstalige zijde twee kandidaten zijn om Hennart op te volgen. Ondervoorzitter Anne Dessy is net iets mediaschuwer, maar geldt wel als natuurlijke opvolger van Hennart. Ze haalde de media door de vliegroutes boven Brussel aan te passen, na een klacht van minister Céline Fremault (CDH).

Dessy krijgt concurrentie van Vincent Bertouille, vrederechter in Vorst en voormalig lid van de Hoge Raad voor Justitie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?