Doek valt voor voorzitters Brusselse rechtbanken

© PhotoNews
| Luc Hennart, nog even voorzitter van de Rechtbank van Brussel, in het justitiepaleis.
Updated: 14-02-2019 - 10:21

De mandaten van de Nederlandstalige en Franstalige voorzitters van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel worden niet vernieuwd. Dat meldt de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) woensdag op zijn website. De voorzitter van de Franstalige rechtbank, Luc Hennart, dook regelmatig op in het nieuws. Zo noemde hij collega-rechter Anne Gruwez onlangs nog 'een aapje op een draaiorgel.'

De benoemings- en aanwijzingscommissie van de HRJ moest zich woensdag uitspreken over de hernieuwing van het mandaat van de Nederlandstalige voorzitter, Alfred Vanwinsen, en de Franstalige voorzitter, Luc Hennart. Er vond woensdag een zitting plaats, tijdens de welke de beide voorzitters een schriftelijke balans opmaakten van hun positie en hun doelstellingen voor de toekomst moesten uit de doeken doen.

De commissie hernieuwde hun mandaat, dat tot 30 maart loopt, niet. "Het gaat om een soevereine beslissing van de commissie, genomen door een tweederdemeerderheid in elke taalgroep", meldt de HRJ. Luc Hennart en Alfred Vanwinsen blijven in functie tot 30 maart. Nadien volgt er een interimperiode en later worden hun opvolgers aangeduid.

Dat de HRJ het mandaat niet hernieuwt van rechtbankvoorzitters die zichzelf willen opvolgen is uitzonderlijk. Dat zegt ook Magali Clavie, lid van de HRJ. "Vermoedelijk zal deze beslissing een schok teweegbrengen", zegt Christian Denoyelle, ook lid van de HRJ, aan BRUZZ. "Dit gebeurt helemaal niet vaak."

Controverse

Voor het grote publiek is rechtbankvoorzitter Vanwinsen niet bekend, maar Luc Hennart was allesbehalve mediaschuw. Eind vorige maand verbood hij onderzoeksrechter Anne Gruwez nog om te praten over haar film Ni juge, ni soumise. "Een aapje op een draaiorgel", zei Hennart toen over Gruwez. Het spreekverbod lokte heel wat protest uit bij de Brusselse onderzoeksrechters.

Ook een dispuut met de gerechtstolken zorgt nog steeds voor controverse. "Hennart weigert tolken volwaardig te betalen voor werk buiten de kantooruren. Tolken worden nochtans eender wanneer opgeroepen door de politie en moeten daaraan gevolg geven," zegt Henri Boghe van tolkenvereniging BBVT. BRUZZ probeerde Hennart herhaaldelijk te contacteren voor een reactie, voorlopig zonder resultaat.

Naar de minister

Waarom het mandaat van Hennart en Vanwinsen niet verlengd is, kan Denoyelle niet zeggen. "De beslissing moet nu nog op papier gesteld worden en goedgekeurd worden door minister van Justitie Geens (CD&V). Daarna kunnen de voorzitters nog naar de Raad van State indien ze de beslissing willen aanvechten.

"De HRJ doet overigens geen evaluaties. Dat is ongrondwettelijk, want in strijd met een onafhankelijke rechterlijke macht," zegt Denoyelle nog. "Wij kijken wel naar de toekomstige plannen van de voorzitters, en hebben op basis daarvan onze beslissing genomen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?