'Onderzoeksrechter Gruwez is een aapje op een draaiorgel'

© PhotoNews
| Luc Hennart, voorzitter van de Rechtbank van Brussel, in het justitiepaleis.

Rechtbankvoorzitter Luc Hennart is niet opgezet met de documentaire Ni juge, Ni Soumise, waarin onderzoeksrechter Anne Gruwez zichzelf speelt. Hennart heeft Gruwez verboden om nog over de film te spreken, en ziet haar liever niet naar de uitreiking van de Magritte-prijs gaan, waar de film voor 'beste documentaire' genomineerd is. Veertien Brusselse onderzoeksrechters hekelen in een brief de houding van Hennart.

Anne Gruwez 2 BRUZZ ACTUA 1604
© Le Bureau Artemis Productions France 3 Cinema RTBF
| De film gaat over onderzoeksrechter Anne Gruwez.

De film stuit Hennart tegen de borst omdat Gruwez volgens hem "geïnstrumentaliseerd" wordt. "Ik heb veel respect voor Anne Gruwez, ze is een intelligente vrouw. Maar ik geloof dat ze gebruikt werd en op een bepaald moment de controle verloren heeft," zegt hij aan La Première. Hij zegt ook dat ze hem de indruk geeft "een aapje op een draaiorgel te zijn."

"De documentaire is een voorwendsel om een personage neer te zetten, in dit geval dus dat van Gruwez, in al haar mogelijke staten". De film geeft volgens Hennart een verdraaid beeld van de werking van de Belgische justitie.

Hennart heeft om die reden Gruwez in april van vorig jaar verboden om nog in het openbaar over de film te spreken en ziet haar ook liever niet verschijnen tijdens de prijsuitreiking van de Magritte, een belangrijke filmprijs waarvoor de documentaire genomineerd is.

La Dernière Heure schrijft dat Gruwez intussen een advocaat onder de arm genomen heeft om haar reputatie te verdedigen en ook het verbod aan te vechten.

Onderzoeksrechters gechoqueerd

De kwestie maakt heel wat los bij andere juristen. Zo hebben veertien Brusselse onderzoeksrechters een brief geschreven waarin ze de houding van Hennart hekelen. "De harde toon van uw openbare interventie, de eenzijdige beslissing die lijkt op een vorm van censuur en die indruist tegen het respect voor het privéleven van een college roepen bij ons vragen op," schrijven ze.

Het is nog niet duidelijk of Gruwez naar de prijsuitreiking op 2 februari zal gaan. "Als ze toch gaat, zal ik dan wel beslissen wat de gevolgen zijn," zegt Hennart daarover.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?