Federaal parket eist zware celstraffen en monsterboetes tegen Albanese mensensmokkelaars

© Chris Verhaeghe
22/01/2021

Het federaal parket heeft zeven jaar cel gevorderd tegen het vermoedelijke kopstuk van een bende Albanese mensensmokkelaars. De beklaagden zouden tientallen transporten hebben uitgevoerd met slachtoffers van Brussel naar het Verenigd Koninkrijk. Naast een zware celstraf eist het openbaar ministerie ook nog 592.000 euro boete van de hoofdverdachte en een verbeurdverklaring van 895.000 euro. Twaalf andere beklaagden riskeren tot 6 jaar cel.

De bende werd begin 2020 ontmanteld door de federale gerechtelijke politie van Brussel. Die hield al sinds juli 2018 verschillende Albanezen in de gaten die er van verdacht werden mensen te smokkelen van Brussel naar het Verenigd Koninkrijk. Maar omdat er sprake was van handel en verschillende vertakkingen in andere Europese landen, waaronder Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, werd de zaak overgenomen door het federaal parket.

Volgens het parket zouden de slachtoffers uit Albanië naar België zijn gebracht om vervolgens in hotels te worden ondergebracht. Daar moesten ze wachten tot ze met een vrachtwagen naar het Verenigd Koninkrijk konden vertrekken. In ons land werden zeven mensen opgepakt. De hoofdverdachte werd in het Verenigd Koninkrijk opgepakt, samen met twee anderen. Daarnaast werden nog drie personen ingerekend in Griekenland, Italië en Montenegro.

“Er zijn 55 transporten geïdentificeerd waarbij 136 personen werden gesmokkeld”, vorderde de openbaar aanklager vanmorgen op het proces voor de Brusselse correctionele rechtbank. “We weten dat er veel meer transporten werden uitgevoerd, maar die konden niet in kaart worden gebracht. De verdachten maakten misbruik van de precaire situatie van hun slachtoffers en ze toonden weinig respect voor vrouwen en kinderen. Die laatsten werden gedrogeerd zodat ze stil zouden blijven tijdens het transport.”

Het vermoedelijke kopstuk van de bende riskeert 7 jaar cel. Daarenboven vorderde het federaal parket een boete van 8.000 euro voor elk van de 74 slachtoffers dat op een transport zat waar hij bij betrokken zou zijn geweest. De openbaar aanklager vroeg de rechtbank ook om 798.000 Britse Ponden, omgerekend 895.000 euro, verbeurd te verklaren.

Voor de andere beklaagden vorderde het parket celstraffen tussen 1 en 6 jaar, boetes tot wel 400.000 euro en verbeurdverklaringen tot 65.000 euro. Het proces wordt de komende weken voortgezet met de pleidooien van de verdediging. Een uitspraak wordt ten vroegste eind februari verwacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, mensensmokkelaars, federaal parket

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie