Proces tegen mensensmokkelaars Essex van start

© Belga
05/10/2020

In Londen gaat maandag/vandaag het proces van start tegen vier mannen die betrokken zouden zijn bij de dood van 39 Vietnamese migranten, die ongeveer een jaar geleden aangetroffen werden in een koelwagen. Het gaat om het eerste poces in het Verenigd Koninkrijk over de zaak, die ook een link met Brussel heeft.

De twee hoofdverdachten in de zaak, de chauffeur van de vrachtwagen waarin de lichamen werden aangetroffen en een Noord-Ier die het transport regelde, hebben schuldig gepleit. Hun straf wordt in een later proces bepaald. De vier van wie maandag het proces begint worden vervolgd voor onvrijwillige doodslag of hulp bij illegale immigratie. Ze betwisten de beschuldigingen.

Koelwagen in Essex

Op 23 oktober 2019 werden 39 levenloze lichamen, onder wie die van drie minderjarigen, ontdekt in een koelwagen in Grays, een gemeente in het Zuid-Engelse graafschap Essex. Vrij snel bleek dat de container een dag eerder in Zeebrugge was aangekomen.

De Vietnamese immigranten hadden veel geld betaald om de oversteek naar het VK te maken, in de hoop er te kunnen gaan werken. Op 15 september werden in Vietnam zeven persoenen veroordeeld voor hun rol in de mensenhandel. Vier van hen kregen celstraffen van 2,5 tot 7 jaar, de anderen kregen celstraffen met uitstel.

Brusselse safehouses

Op 26 mei werden ook in België en Frankrijk een hele reeks huiszoekingen gehouden. In ons land ging het om vijf huiszoekingen in Anderlecht, drie in Schaarbeek, drie in Sint-Jans-Molenbeek en telkens een in Sint-Pieters-Leeuw, Ganshoren, Brussel, Ukkel en Etterbeek.

Elf van de dertien toen opgepakte verdachten werden uiteindelijk door de Brugse onderzoeksrechter aangehouden voor hun aandeel in de zaak. In de loop van het onderzoek werden meerdere verdachten al onder voorwaarden en op borg vrijgelaten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Justitie, 39 dode Vietnamezen Essex

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni