| Boris Johnson legde bloemen neer in Essex, waar 39 Vietnamese migranten dood waren aangetroffen in een koelcontainer.

Parket eist 15 jaar cel voor leider van Vietnamese smokkelbende

© Belga
15/12/2021

Op het proces over de dood van 39 Vietnamese migranten heeft het federaal parket vijftien jaar gevangenisstraf gevorderd voor de Vietnamese vermoedelijke leider van de mensensmokkelbende. De andere beklaagden riskeren één tot tien jaar cel. De slachtoffers werden in oktober 2019 in het Britse graafschap Essex dood aangetroffen in een koelwagen.

In de correctionele rechtbank van Brugge startten om 9 uur de debatten in de zaak van de 39 Vietnamese migranten die stierven in een koelwagen tijdens de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk. In totaal moeten 23 beklaagden zich verantwoorden voor hun aandeel in de mensensmokkelbende. De vermoedelijke spilfiguur riskeert vijftien jaar cel.

Op 23 oktober 2019 werden 39 levenloze lichamen, onder wie die van drie minderjarigen, ontdekt in een koelwagen in Grays, een gemeente in het Zuid-Engelse graafschap Essex. Vrij snel bleek dat de container een dag eerder om 14.49 uur in Zeebrugge was aangekomen. In de loop van de namiddag verliet de container de haven, om uiteindelijk om 1 uur woensdagochtend aan te komen in Purfleet.

Brusselse schuiladressen

Op 26 mei 2020 werden in België en Frankrijk een hele reeks huiszoekingen uitgevoerd. In ons land ging het om vijf huiszoekingen in Anderlecht, drie in Schaarbeek, drie in Sint-Jans-Molenbeek en telkens een in Sint-Pieters-Leeuw, Ganshoren, Brussel, Ukkel en Etterbeek. Veel verdachten werden in de loop van het onderzoek onder voorwaarden en op borg vrijgelaten. Vijf beklaagden zitten wel nog in voorhechtenis.

Het federaal parket vroeg op 8 oktober om 23 verdachten naar de Brugse correctionele rechtbank te verwijzen. Voor vier andere verdachten werd nog geen doorverwijzing gevraagd. Het gaat om twee verdachten tegen wie de uitleveringsprocedure nog liep. De uitlevering van één van hen werd ondertussen wel goedgekeurd door het Westminster Magistrates' Court. Twee andere verdachten zijn nog voortvluchtig en staan geseind. De Brugse raadkamer volgde de vordering van het OM.

20211215_BRUGGE_PROCES_VIETNAMESE_MENSENSMOKKELAARS_MIGRANTEN_ESSEX

| Een aantal van de 23 beklaagden, woensdag voor de correctionele rechtbank in Brugge.

In het Belgische luik van het onderzoek moeten 23 beklaagden zich voor de Brugse correctionele rechtbank verantwoorden. De Vietnamees Vo Van Hong (45) wordt als leider van de criminele organisatie gezien, maar dat zal betwist worden door zijn advocaat Antoon Vandecasteele. Sinds september 2018 kon de Vietnamees gelinkt worden aan minstens een veertigtal smokkels van in totaal ruim honderd mensen. Hij zou ook een safehouse in Anderlecht gehuurd hebben.

De meeste andere beklaagden zijn eveneens Vietnamezen of Belgen van Vietnamese origine. Daarnaast moeten ook drie andere Belgen, zes Marokkanen en een Armeniër uit Aalst zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden. Vijf beklaagden lieten op de inleidingszitting verstek gaan. Het gaat vooral om taxichauffeurs die migranten vanuit het Brusselse naar de smokkelplaatsen zouden gebracht hebben.

Op de inleidende zitting van 27 oktober bleek dat enkele nabestaanden de intentie hebben om zich burgerlijke partij te stellen. Het Federaal Migratiecentrum Myria en PAG-ASA, dat slachtoffers van mensenhandel steunt, stelden zich al burgerlijke partij. Meester Luc Arnou zal voor hen elk 5.000 euro schadevergoeding vorderen. Alle partijen kregen de afgelopen weken de kans om hun standpunten op papier te zetten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni