Centrumgalerij krijgt arbeidsinspectie over de vloer: 'Focus ligt op mensenhandel'

© BRUZZ
28/02/2023

Vorige week moest de Centrumgalerij ontruimd worden, omdat bezoekers last hadden van irritaties aan de luchtwegen en de ogen. De boosdoeners bleken dissolvanten uit de nagelstudio’s in de galerij te zijn, maar ook de arbeidsinspectie rook onraad. Die ging vandaag ter plaatse. “De kans is groot dat daar slachtoffers van mensenhandel tussen zitten,” zegt ngo Pag-Asa.

Door de evacuatie van de Centrumgalerij komen de slechte werkomstandigheden in de nagelstudio’s opnieuw onder de aandacht. De galerij aan de Kleerkopersstraat telt meer dan twintig Vietnamese nagelsalons. Die kregen vandaag, net als de andere zaken in de galerij, bezoek van de arbeidsinspectie voor een grootschalige controle.

“Onze focus ligt op economische uitbuiting en mensensmokkel,” zegt RSZ-inspecteur Bruno Devillé. “We beseften dat er hier een enorme doorstroom is voor Vietnamese immigranten, want België ligt op de mensensmokkelroute richting Groot-Brittanië. Er is zeker een link met de mensen die hier werken, al weten we nog niet of er een link is tussen die criminele netwerken en de uitbaters in de galerij.”

Ook vzw Pag-Asa vermoedt dat er een link met mensenhandel en uitbuiting is. De Brusselse ngo begeleidt slachtoffers van mensenhandel, maar de vraag is of eventuele slachtoffers wel geholpen willen worden.

“De kans is groot dat de politie en de inspectie daar Vietnamezen zonder legaal verblijf zullen aantreffen. De kans is groot dat daar slachtoffers van mensenhandel tussen zitten,” aldus Pag-Asa-directrice Sarah De Hovre. “De vraag zal zijn of die mensen geholpen willen worden, want die mensen hebben grote schulden aangegaan om die reis te kunnen doen. Er rust een grote verantwoordelijkheid op hun schouders.”

Intussen zijn niet alleen de nagelsalons al een week dicht, maar ook de andere handelszaken in de galerij. Zij klagen aan dat ze heel wat inkomsten mislopen, maar hopen wel dat de inspectie voor een nieuw elan in de galerij zal zorgen. “We hopen dat alle bevoegde instanties duurzaam ingrijpen,” zegt Jerome Branders, directeur van Cinema Aventure, "om van de galerij weer een gezonde omgeving te maken".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni