Zaken in de kou na bevel tot sluiting Centrumgalerij: 'Politie stuurt patiënten wandelen'

JB
© BRUZZ
24/02/2023

De Centrumgalerij is sinds dinsdagavond afgesloten nadat een tiental bezoekers er te maken kreeg met irritaties aan de ogen en luchtwegen. Er loopt een onderzoek naar de omstandigheden van het incident en daardoor blijft de galerij momenteel gesloten, met gevolgen voor de handelaars in het gebouw. "Mijn kinesisten- en dokterspraktijk is nu niet toegankelijk voor patiënten. De meeste patiënten stuurt de politie wandelen", zegt kinesist Thomas Maeseele.

Dinsdagavond kampte een tiental bezoekers van Cinéma Aventure in de Centrumgalerij plots met irritaties aan de ogen en luchtwegen. Eén bezoeker werd onwel en moest naar het ziekenhuis overgebracht. De brandweer kwam ter plekke en ontruimde de cinemazaal. Volgens de brandweer zijn de chemische producten die worden gebruikt in de nagelsalons in de Centrumgalerij vermoedelijk de oorzaak.

De Centrumgalerij bleef daarna op bevel van Brussels burgemeester Philippe Close (PS) op slot met het oog op de bescherming van de volksgezondheid, zegt het kabinet van Brussels schepen van Stedenbouw Ans Persoons (one.brussels).

Onderzoek

De politiezone Brussel Hoofdstad – Elsene zou samen met betrokken teams van de dienst Stedenbouwkundige Controle van de hoofdstad en Leefmilieu Brussel bezig zijn met inspecties en onderzoek doen naar de oorzaak van het voorval.

"Op zich lig ik niet wakker van die salons, maar wel van de verhinderde toegang voor handelaars en klanten"

Thomas Maeseele, kinesist met praktijk in Centrumgalerij

Er werden eerder deze week al pogingen gedaan om de oorzaak van het incident de achterhalen, aldus Leefmilieu Brussel. “Maar de nagelstudio’s en de boxen op de parkeerplaatsen waren toen gesloten”, zegt woordvoerder Pascale Hourman.

“In dit stadium hebben wij de oorzaak dus niet kunnen vinden, of de hypothese kunnen bevestigen dat een blikje oplosmiddel is gevallen.” Er zijn wel luchtkwaliteitsmetingen uitgevoerd. De resultaten daarvan worden in de loop van volgende week verwacht.

“Het gaat erom het niveau van vluchtige organische stoffen in de lucht te controleren. Deze stoffen zijn afkomstig van de producten die in de nagelstudio's worden gebruikt. Deze verbindingen kunnen irriterend zijn voor met name de luchtwegen.”

‘Veel potentieel’

Ondertussen zitten verschillende handelaars in de Centrumgalerij met de handen in het haar. Ook kinesist Thomas Maeseele ontvangt zijn patiënten normaal gezien in het gebouw.

“De grote poort is naar beneden gedaan, en de zijingang is met een hek van binnenuit geblokkeerd. Mijn kinesisten- en dokterspraktijk is dus niet toegankelijk voor patiënten. Alleen wie veel geduld heeft en aandringt, komt erin. Maar de meeste patiënten stuurt de politie wandelen.”

Maeseele kan meespreken over de geurhinder en de ondermaatse luchtkwaliteit in de galerij. “Het is jammer, want de galerij en de locatie hebben veel potentieel. Op zich lig ik niet wakker van die salons, maar wel van de verhinderde toegang voor handelaars en klanten.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni