| Nagelsalon Centrumgalerij

Slechte werkomstandigheden nagelsalons opnieuw duidelijk na evacuatie Centrumgalerij

MW, RV
© BRUZZ
22/02/2023

Gisteravond werd de Centrumgalerij ontruimd nadat een tiental mensen klaagde over irritaties aan de ogen en luchtwegen. De Brusselse politie vermoedt dat de hevige nagellakgeur uit de vele nagelstudio's in de galerij aan de oorzaak ligt, maar wacht het onderzoek van Leefmilieu Brussel af. Het is niet de eerste keer dat deplorabele werkomstandigheden van de vaak illegale Vietnamese werknemers in de studio's boven water komen: "Door de beperkte regulering zijn de zaken een aantrekkelijke plaats voor uitbuiting en witwassen."

Voor het gesloten rolluik van de centrumgalerij, die gisteravond werd geëvacueerd, komen af en toe tienermeisjes langs. Een van hen vraagt hoe ze binnen kan geraken. Ze wou net haar nagels nog eens laten doen. Nog geen minuut later staat een nieuw groepje tienermeisjes teleurgesteld voor het gesloten luik.

De meisjes zijn eraan voor de moeite. De Centrumgalerij in de Kleerkopersstraat is vooralsnog gesloten nadat de brandweer die gisteravond had geëvacueerd. Oorzaak: Verschillende mensen klaagden over irritaties aan de ogen en luchtwegen. “De geur is hier altijd wel fel,” zegt ook één van de tienermeisjes voor de gesloten galerij. “Maar daarom zet ik altijd mijn mondmasker op.”

Felle nagellakgeur

Voor wie al eens naar de film gaat in Cinema Aventure, gelegen in dezelfde galerij, zijn de klachten herkenbaar. Getuigen spraken gisteren over een felle nagellakgeur, maar verder onderzoek van Leefmilieu Brussel moet dat nog bevestigen, zegt Christoph Servais, woordvoerder van de Brusselse politie.

De evacuatie vestigt hoe dan ook opnieuw de aandacht op de deplorabele werkomstandigheden van de vaak illegale Vietnamese werknemers in de nagelstudio's. En dat probleem werd er de laatste jaren helaas niet beter op, vertelt Bruno Devillé. Hij is inspecteur-expert bij de cel ECOSOC van de Brusselse Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), bevoegd voor mensenhandel en economische uitbuiting.

Lees verder onder de foto.

nagelstudio nagelsalon galerie du centre 2023-02-22at1745301.jpeg

“Gisteravond hadden we al opgemerkt bij de lokale politie van Brussel dat de volksgezondheid mogelijk in gevaar was doordat men in de salons soms producten gebruikt die niet erkend zijn in de EU,” zegt Devillé. “Bij controles gaan ook wij na een uur in zo’n salon met hoofdpijn buiten.”

Mensensmokkelaars

De problematiek is wijdverspreid, maar blijft niet alleen beperkt tot die van de volksgezondheid. “Veel van de werknemers werken er illegaal. We vermoeden dat het deel uitmaakt van een netwerk van mensensmokkelaars. Brussel is voor veel Vietnamese migranten een belangrijke tussenstop richting het Verenigd Koninkrijk. Ze worden hier tewerkgesteld om de kosten van hun reis terug te betalen aan mensensmokkelaars.”

Een bevinding die ook bevestigd wordt door het meest recente rapport van Myria, het Federaal Migratiecentrum dat o.a. strijdt tegen mensenhandel en mensensmokkel. “Door de relatief beperkte regulering vormen die zaken voor criminele organisaties een aantrekkelijke plaats voor economische uitbuiting en het witwassen van criminele opbrengsten,” stelt het rapport verder.

Met zijn team van drie personen is het voor Devillé moeilijk om meer dan een topje van de ijsberg bloot te leggen. Maar er is beterschap op komst. “Tegen het najaar moet het team versterkt zijn met vier extra personen,” vertelt Devillé, die erop wijst dat de nagelsalons ook steeds meer verspreid geraken over het gewest.

'Verspreid over het hele gewest'

“Oorspronkelijk vestigden de nagelsalons zich in de Centrumgalerij. Later kwamen er ook salons in de Agoragalerij en breidden ze uit richting de Matongewijk,” legt hij uit. “Vandaag vind je de salons verspreid over het hele gewest. Enkel in Molenbeek streken de winkels nog niet neer.”

Lees verder onder de foto.

galerie du centre gesloten nagelsalons nagelstudio 2023-02-22at174529.jpeg

Dat maakt controle nog uitdagender. In de Matongé Galerij en de Naamsepoortgalerij in Elsene zijn er de afgelopen jaren ook heel wat nagelsalons bijgekomen. Maar na een politiecontrole in oktober vorig jaar, zijn er zeker tien gesloten. Er blijven er nog drie à vier over in beide galerijen in de Matongéwijk.

Daar tekent zich overigens nog een ander fenomeen af: Afrikaanse haarsalons verhuren er plaatsen waar Vietnamese werkers aan nagelverzorging doen. Dat maakt het voor controleurs moeilijk om zicht te krijgen op de omvang van het aantal werknemers in die branche.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , nagelsalons , centrumgalerij , Cinema Aventure

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni