| Saigon Nails krijgt een opfrisbeurt.

Nagelstudio’s Centrumgalerij opnieuw open: ‘Terechte voorwaarden’

Nena Langloh
© BRUZZ
05/04/2023

Na anderhalve maand zijn de nagelstudio’s in de Centrumgalerij opnieuw geopend, zij het onder strikte voorwaarden. Sommige ateliers moeten renovatiewerken uitvoeren om daaraan te voldoen. BRUZZ ging een kijkje nemen. 'De kosten lopen op tot meer dan 16.000 euro en het was al moeilijk om de huur te betalen zonder inkomsten.'

De gangen van de Centrumgalerij vullen zich met het geluid van slijpschijven, boormachines en kloppende hamers. Voor de vitrines van de nagelstudio’s liggen opgestapelde houten planken, potten verf en grote stalen buizen, die straks dienst zullen doen als luchtafvoersysteem.

Opvallend: de penetrante chemische geur die tot anderhalve maand geleden vast deel uitmaakte van de galerij, lijkt verdwenen. Nadat tien bioscoopbezoekers van de naastgelegen Cinéma Aventure last hadden gekregen van irritaties aan de luchtwegen en ogen door de chemische stoffen in de lucht, sloot het Brusselse stadsbestuur alle 27 nagelstudio’s in de galerij.

Sinds vrijdag mogen de nagelstudio’s heropenen, zo meldde de Stad, maar weliswaar onder “strikte voorwaarden”. Als BRUZZ op woensdagmiddag binnenstapt in de Centrumgalerij, heeft zo’n twintigtal studio’s de deuren opnieuw geopend – maar die deuren moeten letterlijk snel dicht bij het openen ervan.

16.000 euro

“Wij zijn nu overal mee in orde”, zegt ‘Madame Nguyen’, de verantwoordelijke van Beauty & Sun. Ze baat drie aanpalende studio’s in de Centrumgalerij uit: een nagelstudio, een schoonheidsinstituut en een zonnebank. Ze wijst naar de dikke buis die boven de deur en vitrine van haar studio loopt. “Dat is het nieuwe luchtafvoersysteem. Zo kunnen we de chemische stoffen uit het studio filteren zonder dat ze in de galerij terechtkomen.”

Behalve het verplichte ventilatiesysteem moest Nguyen ook de elektriciteitsinstallatie conform de voorschriften zien te krijgen en een contract afsluiten met een gespecialiseerd bedrijf om haar afval te verwerken. Dat heeft haar een flinke duit gekost. “De kosten voor de elektriciteitsinstallatie lopen op tot 16.000 euro, en het was al moeilijk om de huur te betalen zonder inkomen.”

20230405_Renovatie nagelstudio's Centrumgalerij

| Niet alle nagelstudio's voldoen aan de voorwaarden van de Stad om te mogen heropenen en moeten renovatiewerken uitvoeren.

Maar ondanks het hoge kostenplaatje is Nguyen niet kwaad op Brussel: “Het is juist goed dat de nagelstudio’s nu gedwongen worden om de veiligheidsvoorschriften te volgen. De gezondheid van het personeel en de bezoekers van de galerij staan toch echt op de eerste plaats.”

Die mening deelt ook Minh van Saïgon Nails, die liever niet met zijn achternaam genoemd wordt. Zijn nagelstudio is nog niet open en als we hem spreken, is hij druk in de weer met het raamkozijn op te meten. Al het meubilair heeft tijdelijk plaats geruimd voor rollen behangpapier en ladders. “Ik heb van de sluiting gebruikgemaakt om het salon ineens een opknapbeurt te geven”, zegt hij. “De voorwaarden zijn terecht, want de situatie was niet meer houdbaar, zeker omdat er hier ook jonge kinderen komen.”

‘Minder klanten’

Bij Top Nails is het personeel blij dat het weer aan de slag kan. “Anderhalve maand thuis zitten niksen, daar wordt niemand gelukkig van”, zegt werkneemster Valentina. Top Nails voldeed eigenlijk al sinds zijn opening aan de voorwaarden die de Stad nu heeft opgelegd, maar moest net als alle andere studio’s sluiten.

“Als we de producten met chemische stoffen gebruiken, zetten we altijd het ventilatiesysteem op”, zegt Valentina. “Dat deden we al jaren zo. Ook met alle verzekeringen zijn we in orde. Jammer dat we moesten sluiten, want nu zijn we veel klanten kwijt.” Volgens haar zouden alle stoelen nu bezet moeten zijn, maar slechts twee klanten zijn komen opdagen voor een manicure.

Ook Nguyen van Beauty & Sun ziet hetzelfde gebeuren in haar nagelstudio: “We zijn 70 procent van onze klanten kwijt, omdat niet iedereen weet dat we weer open zijn. Hopelijk verandert dat binnenkort.”

20230405_Nagelstudio's Centrumgalerij

| Het luchtafvoersysteem in Top Nails. De chemische stoffen worden via het dak afgevoerd.

Mensensmokkel

Tanguy Henrion en Boris Finn zitten aan de kassa van Cinéma Aventure, de bioscoop die zich tussen alle nagelstudio’s in de Centrumgalerij bevindt. “Onze klanten klagen al jaren van de geur die in de galerij hangt”, zegt Henrion.

“Op zich zijn we niet kwaad dat de nagelstudio’s terug open zijn”, zegt Finn. “De geur is nu ook niet meer zo aanwezig, omdat de uitbaters hun deuren gesloten houden. Maar tijd moet uitwijzen of de voorwaarden voldoende zijn. Ik vrees dat we in de zomer opnieuw overlast zullen hebben omdat de uitbaters dan de deuren weer zullen openzetten.”

Het bioscooppersoneel maakt zich vooral zorgen om de werknemers van de nagelstudio’s. Volgens hen woont een deel van de Vietnamese nagelstylisten in appartementen boven de galerij in precaire omstandigheden. “Er zou ook sprake zijn van mensensmokkel en het personeel zou worden uitgebuit”, zegt Finn.

Voor zover Henrion en Finn op de hoogte zijn, heeft de bioscoop geen actief contact met de stad. “Als de situatie toch zou veranderen naar die van twee maanden geleden, overwegen we wel om naar de stad te stappen. Het moet aangenaam blijven voor de bezoekers.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni