Mensenhandel in de nagelsalons in de Centrumgalerij

| De Centrumgalerij was al sinds dinsdag 21 februari gesloten.

Zaken in Centrumgalerij mogen weer open, nagelstudio's blijven dicht

JDK
© BRUZZ
03/03/2023

Cinema Aventure en acht winkels in de Centrumgalerij mogen na tien dagen weer open. Dat heeft burgemeester Philippe Close (PS) besloten na verschillende controlebezoeken. Handelszaken die solventen gebruiken, zoals de nagelstudio’s, blijven gesloten "tot verder onderzoek heeft uitgewezen dat ze geen gevaar vormen voor de openbare veiligheid en gezondheid".

Op 21 februari klaagden enkele bezoekers van Cinéma Aventure over irritaties aan de ogen en luchtwegen. Er hing een zware nagellakgeur in de lucht en die lag ook hoogstwaarschijnlijk aan de oorzaak. Een bezoeker werd onwel en werd overgebracht naar het ziekenhuis. De brandweer kwam ter plekke en ontruimde de cinemazaal.

Op woensdag 22 februari vond al een eerste controlebezoek plaats. De diensten kregen echter onvoldoende toegang tot de handelszaken, bedrijfsruimtes en technische ruimtes om een gedegen onderzoek te kunnen uitvoeren, klinkt het bij Stad Brussel.

Een week latern, op dinsdag 28 februari, heeft een tweede controlebezoek plaatsgevonden. Die werd uitgevoerd door de Cel Controle en Openbare Veiligheid van de Stad Brussel, en werd bijgestaan door Leefmilieu Brussel, de Brandweer, de dienst Noodplanning, de Politie en de Arbeidsinspectie.

Resultaten van de controle

"De controles van het gebouw hebben uitgewezen dat de voorwaarden van de milieuvergunning, uitgereikt door Leefmilieu Brussel in 2019, slecht worden nageleefd en dat het voor Leefmilieu Brussel in de praktijk onmogelijk is gebleken om een goede opvolging van de milieuvergunning af te dwingen, ondanks eerdere klachten," luidt het.

Verder bleken de nagelstudio’s in het gebouw over geen of gebrekkige ventilatiesystemen te beschikken. Er worden op verschillende plekken te grote hoeveelheden solventen gestockeerd, hoewel dit strikt verboden is, klinkt het.

Overigens bleken er geen contracten afgesloten met gespecialiseerde bedrijven voor de verwerking van hun afval. "Er is een sterk vermoeden dat de gebruikte chemische producten simpelweg via de riolering weggespoeld werden," aldus de Stad Brussel.

Nagelstudio's gesloten

De nagelstudio’s in de galerij - een twintigtal - blijven aldus voorlopig gesloten. De andere handelszaken mochten na de ontmoeting vrijdag met Stad Brussel zaterdag heropenen.

Komende weken zullen de verschillende eigenaars en uitbaters van de nagelstudio’s individueel gehoord worden door de Stad Brussel. Zij krijgen de kans om zich te verdedigen en uitleg te verschaffen.

Cinéma Aventure en de acht handelszaken waarvan is vastgesteld dat ze in het kader van hun commerciële activiteit geen solventen gebruiken, mogen de deuren terug openen. Cinéma Aventure zal pas volgende week weer filmliefhebbers ontvangen. "Wij gaan maandag heropenen, omdat we wat voorbereidingstijd nodig hebben," aldus directeur Jérôme Branders.

Het was niet de eerste keer dat de nagelsalons in opspraak kwamen. Meestal omwille van de slechte werkomstandigheden van de, al dan niet illegale, werknemers en vermoedelijke mensenhandel. Deze week kregen die zaken opnieuw de arbeidsinspectie over de vloer.

Tijdens het controlebezoek stootten de aanwezige diensten ook op een gebrekkig beheer van het mede-eigendom. Wegens aanhoudende conflicten tussen de verschillende eigenaars van de Centrumgalerij, werd reeds een gerechtelijk syndicus aangesteld, maar die ondervindt grote moeilijkheden om achterstallige betalingen van eigenaars te innen, klinkt het.

De burgemeester wacht momenteel om de rapporten van Leefmilieu Brussel en de Brandweer om de veiligheidsrisico’s goed te kunnen inschatten en indien nodige verdere stappen te zetten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni