Nagelstudio's Centrumgalerij mogen heropenen onder voorwaarden

SD
© BRUZZ
31/03/2023

De nagelstudio's in de Centrumgalerij mogen na onderzoek voorlopig heropenen, zij het onder strikte voorwaarden. Dat meldt Brussels schepen van Openbare Ruimte Ans Persoons. Op termijn moeten alle nagelstudio's een collectief ventilatiesysteem installeren.

De Centrumgalerij moest in februari sluiten nadat een tiental bezoekers van Cinéma Aventure last kregen van irritaties aan de ogen en luchtwegen. Er hing een zware nagellakgeur in de lucht.

Drie weken geleden besliste burgemeester Philippe Close (PS) om de Centrumgalerij uiteindelijk te heropenen. De nagelsalons daarentegen bleven gesloten "om een diepgaand onderzoek mogelijk te maken om de gezondheid en veiligheid van de bezoekers en personeel te garanderen", klonk het.

Intussen werden de 27 nagelsalons individueel onderzocht door de dienst Openbare Veiligheid van de Stad Brussel. Daaruit is gebleken dat enkele studio's al over een ventilatiesysteem beschikten, terwijl andere nagelsalons zonder enige vorm van ventilatie werken.

Bij wijze van overgangsmaatregel, maximaal twee jaar, kunnen de studio's opnieuw openen onder verschillende voorwaarden. Zo moeten ze onder meer kunnen aantonen dat ze een contract hebben afgesloten met gespecialiseerde bedrijven voor de verwerking van hun afval.

Ook moet hun elektrische installatie worden gekeurd, moeten ze aantonen dat het pand niet meer dan een bepaald aantal ontvlambare of andere gevaarlijke stoffen heeft opgeslagen, dat er een automatische deur is en dat het handelspand over een luchtafvoersysteem beschikt.

Van zodra de nagelstudio's aan deze strikte voorwaarden voldoen, mogen ze voorlopig heropenen, aldus het kabinet van Persoons.

Voor een definitieve heropening moeten ze ook een individueel afzuigsysteem plaatsen dat is aangesloten op een gemeenschappelijke ventilatie met een afvoer via het dak, en dat binnen twee jaar.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni