Federaal parket en burgerlijke partijen vragen veroordeling Abdeslam en Ayari

© PhotoNews
| Sven Mary, advocaat van Salah Abdeslam voor het proces Driesstraat, Vorst.

In hun replieken op de pleidooien van de verdediging hebben zowel het federaal parket als de burgerlijke partijen erop aangedrongen om Salah Abdeslam en Sofien Ayari schuldig te verklaren aan moordpoging op politieagenten in een terroristische context. Federaal parket en burgerlijke partijen legden er onder meer de nadruk op dat er wel degelijk sprake was van een terroristische context.

"De terreurcel was duidelijk bezig met de voorbereiding van nieuwe aanslagen", zei federaal magistrate Kathleen Grosjean. "Er was dus wel degelijk een terroristische context. Abdeslam en Ayari zagen en wisten ook dat Belkaïd klaarstond om het vuur te openen op de politie. Als ze niet akkoord waren met zijn bedoelingen, hadden ze er meteen vandoor kunnen gaan, in plaats van te wachten tot er al geschoten was. Het is ook perfect mogelijk dat twee schutters tegelijkertijd geschoten hebben."

De drie, Belkaïd, Abdeslam en Ayari, waren er door hun religieuze ideologie ook van overtuigd dat ze het recht hadden te doden. Die ideologie had hen op 15 maart niet plots verlaten, aldus nog het federaal parket.

"Als Ayari en Abdeslam die dag de confrontatie met de politie niet zijn aangegaan, is dat enkel uit lafheid", zei meester Maryse Allié voor de burgerlijke partijen. "Maar vluchten was niet hun eerste reflex, Ayari deed eerst nog zijn schoenen aan."

"De deken van de onderzoeksrechters is altijd de onderzoeksrechter met de meeste anciënniteit in Brussel, net omdat we daar onder het regime van de tweetaligheid van het Brusselse hof van beroep vallen", bracht meester Tom Bauwens in tegen het procedure-argument van de advocaten van Salah Abdeslam.

Nog volgens meester Bauwens bulkt het dossier van de elementen die wijzen op een terroristische context. Zo werd onder meer in het appartement in de Driesstraat een IS-vlag gevonden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?