Franse advocate wil Abdeslam berechten voor 'misdaden tegen mensheid'

© Belga
| Salah Abdeslam tijdens zijn proces in Brussel.

De advocate van 23 burgerlijke partijen heeft bij het Parijse parket een aanvraag ingediend om Salah Abdeslam te berechten voor "misdaden tegen de mensheid", en niet voor terrorisme. Volgens advocate Samia Maktouf zijn de aanslagen in Parijs die door terreurgroep IS zijn opgeëist, "de ergste moordpartij in Frankrijk sinds de Tweede Wereldoorlog".

Dat schrijft Le Parisien.

De herkwalificering zou de periode verlengen waarin Abdeslam vervolgd kan worden. "Bij terrorisme vervalt de strafvordering na dertig jaar, terwijl misdaden tegen de mensheid nooit verjaren", klinkt het. Tot nu toe werden alle aanslagen door IS op Frans grondgebied gekwalificeerd als terreuraanslagen. Het parket van Parijs zal een van de dagen beslissen over de vraag van de advocate.

Volgens de advocate is dit relevant omdat bij de aanslag ook heel jonge mannen betrokken waren, die op een dag naar Europa kunnen terugkeren, en dan geen risico meer op vervolging lopen. "Het is omdat de misdaden begaan door nazi's niet konden verjaren, dat we vandaag nog de misdadigers kunnen veroordelen", zegt ze aan Le Parisien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?