Franstalige jeugdrechters in Brussel dreigen met vrijlaten delinquenten

© Omroep West
Updated: 24-06-2020 - 11:13

De jeugdrechters van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel dreigen ermee om alle minderjarige delinquenten vanaf maandag vrij te laten. Dat schrijven ze in een brief aan federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V), zo bericht La Dernière Heure dinsdag. Daarin klagen ze het personeelsgebrek aan, dat er al verschillende jaren is.

"Als er geen onmiddellijke personeelsversterking komt zullen we gedwongen worden om vanaf 29 juni prioriteit te geven aan minderjarigen die in gevaar zijn, zonder onze verantwoordelijkheid te nemen voor de de minderjarige delinquenten die naar ons worden verwezen", luidt de waarschuwing.

Extra personeel

De jeugdrechters zeggen dat er nog nooit zo weinig griffiers en personeel waren. Ze begonnen hun werkdag dinsdag met werkonderbrekingen van 59 minuten, weet La Dernière Heure.

In een reactie aan Belga erkent minister Geens dat de situatie ernstig is, en dat de bezetting op de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel momenteel 79 procent bedraagt. Hij wijst erop dat er een procedure loopt voor de aanwerving van 45 griffiers en 21 administratieve gerechtspersoneelsleden.

De invulling van die vacatures verloopt volgens hem echter trager dan gehoopt. Daarom werd in maart afgesproken om 17 contractuele plaatsen toe te kennen, om de meest dringende noden te lenigen. In juli staat er ook een overleg gepland met de vakbonden van het gerechtspersoneel, klinkt het.

Overleg

De Franstalige rechtbank wil nu samenzitten met het kabinet-Geens om de problemen te bespreken.

"Het gebrek aan personeel en griffiers is een groot probleem op de Franstalige jeugdrechtbank, net zoals op de andere secties", zegt persrechter Sophie Van Bree. "Op de 314 personen die voorzien zijn in het personeelskader op de griffies, komen we 69 mensen te kort. Dat is gerekend zonder rekening te houden met de zieken, mensen in bevallingsverlof of de mensen die afwezig zijn door de sanitaire crisis."

Van Bree wil snel samenzitten met Koen Geens om de problemen te bespreken. "De directie van de rechtbank begrijpt de reactie van de jeugdsectie. We wachten op een overleg op het kabinet van de minister van justitie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?