Gauwdieven op Brussels Airport veroordeeld voor 'crimineel toerisme'

© PhotoNews

Twee dertigers zijn woensdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden en een geldboete van 800 euro omdat ze een rugzak hadden gestolen op Brussels Airport. De rechtbank tilde in het vonnis zwaar aan de feiten, die ze omschreef als "crimineel toerisme".

De twee mannen werden op 9 juni opgemerkt door een politiepatrouille in het treinstation van de luchthaven. Daar zagen de agenten hoe de twee een man benaderden die op het perron op een bankje zat, met een rolkoffer voor zich en een rugzak naast zich op de bank. Terwijl één van de twee mannen voor de man ging staan om voor afleiding te zorgen, nam de andere de rugzak weg.

Het tweetal stapte meteen op de trein, en daar verborg één van beide mannen de rugzak onder zijn jas. De politie was de twee gevolgd op de trein en in het eerstvolgende station werden de twee verdachten in de boeien geslagen. In de gestolen rugzak bleken een powerbank te zitten, en een fotocamera ter waarde van 3.000 euro. Die spullen konden nog dezelfde dag terugbezorgd worden aan hun rechtmatige eigenaar.

Gekend in Frankrijk

Op de gsm's van de twee opgepakte dertigers stonden een hele hoop foto's van gsm's, laptops, en juwelen, spullen die volgens het parket ook afkomstig waren van diefstallen. "Bovendien zijn ze in Frankrijk ook al gekend voor diefstal en heling", zei het parket.

"Hun werkwijze toont ook aan dat ze goed op elkaar ingespeeld zijn, wat erop wijst dat dit zeker niet hun eerste diefstal was." De twee mannen beweerden dat ze nog nooit eerder een misdrijf hadden gepleegd, maar volgens de rechtbank was het duidelijk dat ze enkel naar België waren gekomen om diefstallen te plegen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?