Geen bezoek of luchtje scheppen in gevangenissen door staking

© Wikimedia
| De gevangenis van Sint-Gillis, waar vanmorgen maar een fractie van de cipiers aan het werk ging.

Door een cipiersstaking is de dienstverlening in de gevangenissen beperkt tot een minimum. Zo kunnen gedetineerden in Vorst en Sint-Gillis geen bezoek ontvangen. De vakbondsactie kan nog meerdere dagen duren. Morgen donderdag is er nieuw overleg met minister Geens.

Op dinsdag legde het merendeel van de Brusselse cipiers in Vorst en Sint-Gillis het werk neer, nadat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zijn plannen bekendmaakte om een minimale dienstverlening, nota bene tijdens stakingen, in te voeren.

Woensdag ging die staking verder. In de vrouwengevangenis van Vorst kwam geen enkele cipier werken, terwijl het percentage van werkende cipiers in de mannengevangenis dan weer op 35 procent lag. In de gevangenis van Sint-Gillis kwam slechts 7,69 procent van het normale aantal cipiers opdagen. “Er zijn inderdaad een maar een vijftal werkwilligen binnengegaan vanochtend”, bevestigt Joachim Vermaeren, vakbondsafgevaardigde van ACOD in Sint-Gillis.

Tijdens de staking neemt politiezone Zuid slechts een beperkt aantal taken van de cipiers over. De agenten zullen zich beperken tot de veiligheid binnen de gevangenissen: “De deuren van de gevangenis zullen opengaan en weer sluiten wanneer dat moet en we zullen instaan voor de veiligheid van mensen die overgebracht moeten worden. De logistieke steun daarentegen, is niet onze taak”, zegt Marc Van de Walle van politiezone Zuid.

Wie die logistieke taken dan wel op zich neemt, is niet geheel duidelijk. Volgens Jürgen Van Poecke, directeur van de Brusselse gevangenissen, zijn een aantal rechten van de gedetineerden op dit moment niet gewaarborgd: “Momenteel zijn er gewoon geen bezoeken mogelijk. In Vorst kunnen gevangenen enkel nog telefonisch contact hebben met familie en in de gevangenis van Sint-Gillis gebeurt alleen nog maar de ophaling van afval en de maaltijdebedeling.” Activiteiten en wandelingen in open lucht vallen tijdens de staking dus ook weg.

Overschreden maximumcapaciteit

De staking in de gevangenis van Sint-Gillis komt op een gevoelig moment, want op dinsdag verbood burgemeester Picqué nog nieuwe gedetineerden in de gevangenis van zijn gemeente. De maximumcapaciteit van 850 gevangenen zou immers al ruim overschreden zijn.

De huidige situatie in de Brusselse gevangenissen is dus verre van ideaal, maar het merendeel van de Brusselse cipiers blijkt toch van plan te zijn om zeker nog enkele dagen te staken. “We dekken onze leden in tot en met maandagochtend om zes uur. Daarna houden we opnieuw een personeelsvergadering,” aldus Vermaeren. Ook in Vorst zal de staking minstens tot maandag duren en wordt er die dag op een personeelsbijeenkomst beslist of de cipiers al dan niet verder zullen staken. Dat bevestigt Agostino Cosimo, vakbondsman van het ABVV in Vorst.

Morgen donderdag volgt er nog een overleg tussen minister Geens en de verschillende vakbonden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?