Geen terreurmotieven bij gewapende man aan Kolenmarkt

© PhotoNews

Er waren geen aanwijzingen van terroristische motieven bij de gewapende man die eind vorige maand gearresteerd werd aan het hoofdcommissariaat van de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsebe. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) maandag gezegd in de Kamer.

De man werd in de nacht van 26 op 27 oktober opgepakt toen agenten hem opmerkten in de omgeving van het politiecommissariaat aan de Kolenmarkt. Hij bleek wapens, zoals een machete en een bijl, op zak te hebben. Bij een huiszoeking in zijn woning zouden nog vuurwapens aangetroffen zijn. De man zou met psychische problemen kampen.

Tijdens een actualiteitsdebat in de bevoegde Kamercommissie over de strijd tegen terreur kreeg minister Verlinden verschillende vragen over het incident. De MR acht de tijd ook rijp om maatregelen te nemen om de politie extra te beschermen tegen een terroristische dreiging. De Franstalige liberalen scharen zich daarbij achter de politievakbonden.

Geen verhoogde terreurdreiging

Uit de analyse van het OCAD, dat de terreurdreiging in ons land tegen het licht houdt, valt die noodzaak echter niet af te leiden. Dat bevestigde minister Verlinden (CD&V) in de Kamer. Bijzondere maatregelen zijn overigens een bevoegdheid van de Nationale Veiligheidsraad, herhaalde ze.

De arrestatie van de man was één dossier. De voorbije weken waren er echter ook de aanslagen in Frankrijk en Oostenrijk, en de arrestatie van twee minderjarigen die een aanslag zouden hebben beraamd. Daarom rees in commissie de vraag of het niveau van terreurdreiging in het algemeen niet moet worden opgekrikt.

Vandaag ligt dat niveau op 2 op een schaal die gaat tot 4. Minister Verlinden gaf aan dat het OCAD na elk incident of bij elke dreiging een analyse doorvoert. Het orgaan concludeerde dat een aanpassing niet nodig was.

Overleg met politievakbonden

Woensdag om 14.00 uur zit minister Verlinden aan tafel met de politievakbonden. Dat overleg zal gaan over de aantrekkelijkheid van het beroep, maar ook het geweld tegen de politie zal er ter sprake komen. Het NSPV riep agenten maandag nog op geen coronaboetes meer uit te schrijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?