Geens gelooft niet in haalbaarheid gevangenissen in buitenland

© Kevin Van den Panhuyzen
| Koen Geens, minister van Justitie

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gelooft niet in de haalbaarheid van de piste om gevangenissen in het buitenland te gaan bouwen. Hij wijst erop dat dat in België al bijna onmogelijk is, terwijl Marokko momenteel zelf kampt met een tekort aan cellen.

In haar verkiezingsprogramma pleit N-VA ervoor na te denken over de bouw van gevangenissen in het buitenland. "Dit voorstel klinkt leuk, maar ik bekijk de zaken in de realiteit", reageert minister Geens.

"Met Nederland hadden we na lang onderhandelen een akkoord omdat dit een gevangenis dicht bij de deur was, maar dat kostte de staat al gauw 35 miljoen per jaar. Ik denk niet dat men in Marokko dit gratis zal willen laten doen".

Geens wijst op de problemen om in België een gevangenis gebouwd te krijgen. Denk aan de verschillende procedures die steevast worden ingediend om de bouw te voorkomen. "Het is dan ook de vraag of men in Marokko dat wel zou willen bouwen", zegt Geens.

"Bij een vorig werkbezoek in Marokko werd bevestigd dat zij zelf ook kampen met een groot tekort aan plaatsen voor gedetineerden en geen gevangenissen bijgebouwd krijgen". Hij herinnert eraan dat het verdrag voor de overbrenging van Marokkaanse gevangenen naar een gevangenis in eigen land in 2017 is heropgestart, met een overbrenging van de eerste gevangenen tot gevolg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?