Gemaskerde man die school binnendrong mag niet meer op sociale media

© Google Maps
| De gemaskerde jongere wist tijdens de middagpauze de school binnen te dringen.
Updated: 13-09-2018 - 18:48

De twee verdachten die zijn opgepakt voor het incident op de Léon Lepageschool, waarbij een gemaskerde en gewapende man binnendrong in een klaslokaal, zijn intussen weer vrijgelaten. Het gaat om een minderjarige leerling van de bewuste klas en een 22-jarige man. De inval was een uit de hand gelopen stunt.

Afgelopen maandag drong een man met een Salvador Dali-masker, bekend van de Netflix-serie Casa de Papel, een middelbare school binnen in het centrum van Brussel. Hij wandelde een klas binnen en bedreigde er de leerlingen met een handvuurwapen. Toen een leraar tussenbeide kwam, sloeg hij op de vlucht.

Stunt

“Gisterenavond zijn er twee verdachten opgepakt”, zegt Denis Goeman van het parket van Brussel.

“Het gaat om een 15-jarige leerling uit de klas en een 22-jarige man. De meerderjarige is een gekend figuur op sociale media. Hij werd door de minderjarige leerling benaderd om een stunt uit te halen en er een internetvideo van te maken. Ze gingen het masker halen en de leerling wilde de hele scène filmen met zijn gsm en nadien online plaatsen.”

15 tot 20 jaar cel

Het parket kan niet lachen met de feiten en zegt dat beide verdachten een serieuze straf riskeren. “Alles hangt af van de uiteindelijke kwalificatie die hier aan zal worden gegeven, maar de feiten kunnen worden geïnterpreteerd als een gewapende diefstal met geweld en bedreigingen, in bende, op kwetsbare personen. De straf kan theoretisch oplopen tot 15 of zelfs 20 jaar cel.”

De twee verdachten zijn donderdag in de late middag vrijgelaten. “De meerderjarige is in verdenking gesteld van poging tot diefstal met geweld met verzwarende omstandigheden”, zegt Denis Goeman van het Brusselse parket. “Hij werd nadien vrijgelaten onder voorwaarden. Zo moet hij psychiatrisch worden opgevolgd en heeft hij een verbod gekregen om actief te zijn op sociale media.”

De minderjarige jongen werd ook na verhoor vrijgelaten. “Hij zal worden opgevolgd door het jeugdparket”, zegt Goeman.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?