Getuige: 'Mehdi Nemmouche doet me aan schutter denken'

© PhotoNews

"Mehdi Nemmouche doet me denken aan de schutter van de aanslag op het Joods Museum." Dat heeft een rechtstreekse getuige van de aanslag op het Joods Museum van België maandagnamiddag verklaard. De jonge vrouw zag de schutter net voor hij Dominique Sabrier neerschoot en kon hem beschrijven. Toen de voorzitter haar vroeg of één van de beschuldigden haar aan de schutter deed denken, zei ze ja en duidde ze Nemmouche aan.

De jonge vrouw was met haar partner op weg naar het jazzfestival op de Zavel en ze liepen voorbij het Joods museum toen ze dachten schoten te horen. "Ik keek naar binnen en zag lichamen liggen", zei de jonge vrouw.

"Even verderop zag ik een man gehurkt zitten. Hij droeg een pet en en zonnebril, had een gebruinde huid en donker haar. Hij keek me even aan en opende toen opnieuw het vuur. Toen zijn we weggelopen."

Zowel volgens de jonge vrouw als volgens haar partner was de schutter heel kalm. De jonge vrouw kon een beschrijving geven van de man maar haar partner kon dat niet. "Hij had een rond gezicht, met een vierkante kin", verklaarde de jongedame. "Hij leek een jaar of 40 en leek een buikje te hebben."

Zonnebril

Beiden kregen ook de zonnebril voorgelegd die bij Mehdi Nemmouche gevonden werd, en volgens de jonge vrouw leek die wel op de zonnebril van de schutter. Toen de voorzitster haar vroeg of ze de schutter zou herkennen, antwoordde de jonge vrouw bevestigend.

Op de vraag of één van de beschuldigden haar aan de schutter deed denken, zei ze "Ja" en ze wees Mehdi Nemmouche aan. Meester Sébastien Courtoy, de advocaat van Mehdi Nemmouche, wees erop dat zij de eerste getuige was die meende Nemmouche te kunnen herkennen.

'Contaminatie'

"De vijf andere getuigen die we al gehoord hebben, konden dat niet", klonk het. "Zelfs haar partner, die bij haar was en hetzelfde gezien heeft, herkent Nemmouche niet. Ik wijs er ook op dat zij vier jaar geleden verklaarde dat de schutter een bleek gezicht had, en nu plots dat hij een gebruind gezicht had. Ze had het toen ook over een veertiger met een buikje, en de ene keer weet ze niet of hij een pet droeg, en een andere keer dan weer wel. Ik vermoed dat er enige contaminatie is geweest door de jarenlange verslaggeving over onze cliënt."

Twee getuigen zagen schutter

Twee mannen die zich op het moment van de aanslag op de Joods Museum van België in de Miniemenstraat bevonden, hebben een man het museum zien verlaten en konden een beperkte beschrijving geven van die man. Dat is maandagnamiddag gebleken op het Brusselse assisenhof.

Een man die schuin over het museum woonde, keek uit het raam toen hij schoten hoorde. "Ik zag een man het museum uit komen die ongeveer 1,75 tot 1,80 meter groot was, een zonnebril en een pet droeg", zei de man.

"Hij had een gebruinde huid, had een grote tas in zijn linkerhand en hij droeg een blauwe vest. Hij stapte de straat door en op de hoek van de Kandelaarsstraat zette hij het op een lopen." Een tweede getuige was in een antiekwinkel vlakbij het museum toen hij schoten hoorde.

"Ik bleef in de winkel omdat ik dacht dat het gevaarlijk was en zag een man voorbijstappen op zo'n drietal meter", verklaarde de man. "Hij stapte rustig, zonder zich te haasten, en droeg een blauwe jas. Ik dacht dat het een agent was. Hij had een bleke huid en donker haar, maar ik heb niet gezien of hij een pet had."

Aanslag Joods Museum

Op zaterdag 24 mei 2014 kwamen vier mensen om het leven toen een man het Joods Museum binnenstapte en begon te schieten. Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?