Gevangenisobservatorium boos over situatie in Sint-Gillis

© PhotoNews
| Sint-Gillis Gevangenis luchtbeeld

Het Internationaal Observatorium voor Gevangenissen (OIP) veroordeelt de aanscherping van het regime in de gevangenis van Sint-Gillis. Om het gebrek aan personeel en de overbevolking aan te pakken, werden er maatregelen ingevoerd. "Maar deze kunnen een situatie die al ondraaglijk is geworden door het dicht op elkaar zitten en internering alleen maar verergeren."

Eind september hebben de vakbonden in overleg met de directie besloten de dienstverlening aan te passen om het tekort aan personeel en de overbevolking van de gevangenissen te compenseren. Maar het OIP is niet gediend met de gevolgen.

Geen opvolging, opleiding of activiteiten

"Zo zijn bezoeken van familieleden, uitstapjes naar de binnenplaats en de telefoon sinds enkele weken slechts om de twee dagen toegestaan. Bovendien is de toegang tot de gevangenis voor externe diensten sterk beperkt in die mate dat de meeste mensen niet meer weten hoe ze de gevangenis moeten betreden", aldus OIP.

De gevangenen zouden ook onthouden worden van hun psychologische en sociale opvolging, hun opleiding en toegang tot alle andere activiteiten worden ontzegd. De maatregelen gelden officieel nog tot 15 oktober.

Hoewel de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel in januari 2019 de Belgische staat zes maanden de tijd had gegeven om een einde te maken aan de overbevolking van de Sint-Gillisgevangenis, telt de instelling nog steeds meer dan 860 gevangenen voor ongeveer 500 plaatsen, aldus OIP nog.

'Progressief opbouwen'

Het observatorium hekelt "de passiviteit van de staat", die "als enige verantwoordelijk is voor de manier waarop de gevangenen behandeld worden". Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft boter op het hoofd. "Hij bewijst opnieuw geen respect te hebben voor de rechterlijke beslissingen die zijn schendingen veroordelen."

Volgens een woordvoerster van de Federale Overheidsdienst Justitie wordt er aan de problemen gewerkt. "Sinds vorige week trachten we het regime in de gevangenis van Sint-Gillis progressief op te bouwen. Vanaf dinsdag zal er dagelijks mogelijkheid zijn tot wandeling, douche, en telefoon. Het bezoek zal drie dagen per week mogelijk zijn", aldus Kathleen Van De Vijver.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?