Gevangenisstraf van twaalf maanden voor oplichting via phishingmail

© PhotoNews

De Brusselse correctionele rechtbank heeft woensdag een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden omdat hij betrokken was bij een oplichting via een phishingmail. Het slachtoffer zag bij die feiten 2.230 euro van haar rekening verdwijnen. Een tweede man werd door de rechtbank vrijgesproken.

De feiten vonden plaats op 19 maart 2018 toen het slachtoffer een mail kreeg die van haar bank afkomstig leek en waarin haar gemeld werd dat haar kaartlezers moesten aangepast worden. De vrouw volgde de link in de mail, betaalde 50 euro en gaf vervolgens haar bankkaartcodes door.

De vrouw kreeg echter argwaan omdat ze Franstalig is en de mail in het Nederlands was, en belde naar haar bank. Die meldde dat er helemaal geen mail was verstuurd. In de luttele minuten die verstreken waren sinds het slachtoffer haar codes had doorgegeven, was er al 2.230 euro van haar rekeningen verdwenen.

Dat geld werd overgeschreven naar de rekening van ene Arnaud E. Die beweerde eerst niets met de feiten te maken te hebben maar verklaarde later dat hij onder druk was gezet door Constant K. om zijn rekening en bankkaart ter beschikking te stellen. E. zou daar 4.000 tot 10.000 euro voor krijgen maar zag dat geld nooit.

Op het proces voor de correctionele rechtbank kwam E. uiteindelijk niet opdagen. Constant K. deed dat wel en hield daar vol dat hij met de hele zaak niets te maken had. De rechtbank vond ook geen enkel bewijs dat hij E. inderdaad onder druk had gezet of opdrachten had gegeven en sprak K. vrij. Arnaud E. werd wel schuldig bevonden en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?