| Beeld van een illegale cannabisplantage.

Gevangenisstraffen tot 6 jaar voor bende met cannabisplantages

© Belga
12/11/2021

Tien personen die deel uitmaakten van een criminele organisatie, zijn vrijdag door veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes maanden tot zes jaar. De bende was verantwoordelijk voor een vijftal cannabisplantages die de voorbije jaren in Vlaams-Brabant en Brussel werden ontdekt.

Het onderzoek naar de organisatie ging van start toen in juni 2019 een cannabisplantage met 286 planten werd ontdekt in Zaventem. Het koppel dat daarbij werd opgepakt, verklaarde dat ze waren geronseld door een Albanese man uit het Brusselse. Na telefonieonderzoek kon de politie die man identificeren als B. T..

Enkele maanden later kon de politie een tweede cannabisplantage blootleggen, ditmaal in Wemmel. Ook daar leidde het onderzoek naar diezelfde man. Via telefoontaps en observaties konden de speurders in de weken en maanden nadien de hele bende in beeld brengen en achterhalen dat B. T. opnieuw twee cannabisplantages had opgebouwd, in Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node. Die werden nauwlettend in de gaten gehouden. Zo kon de politie vaststellen dat er op die plantages regelmatig cannabis geoogst werd, die vervolgens verkocht werd. Daarna werden in Nederland nieuwe planten en zaden gehaald. B. T. bleek ook als tussenpersoon te functioneren voor andere cannabisverkopers.

Op 19 november 2020 viel de politie binnen in de twee plantages en bij de verschillende verdachten thuis. Tijdens die huiszoekingen stootten de speurders nog op een derde plantage, in de woning van één van de verdachten. Vrijdag werd B. T. veroordeeld tot zes jaar cel, terwijl negen andere verdachten gevangenisstraffen tussen zes maanden en vijf jaar kregen. De rechtbank verklaarde ook een som van 1,6 miljoen euro verbeurd, geld dat de bende zou verdiend hebben met de plantages.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , correctionele rechtbank Brussel , cannabisplantage

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni