20220907 1811 Gevangenis Sint-Gillis

| Gevangenis Sint-Gillis

Gevangeniswezen erkent problemen door overbevolking

LG
© Belga
29/12/2022
Updated: 29/12/2022 13.03u

De situatie in de propvolle gevangenissen in België is zo dramatisch dat Nederlandse verdachten op dit moment niet vanuit Nederland worden overgeplaatst. Een rechter zette in meerdere zaken een streep door overlevering aan België, schrijft de Nederlandse krant AD. Het Belgische gevangeniswezen erkent de problemen, maar zegt 'het slachtoffer te zijn van eigen succes'.

De Nederlandse krant verwijst naar vonnissen van de rechtbank van Amsterdam van voor en na kerst. Volgens de rechter is er een risico op een "onmenselijke of vernederende behandeling". Zij wijst op een vernietigend rapport over Belgische gevangenissen waaruit blijkt dat die uit hun voegen barsten door overbevolking.

Penibele omstandigheden

Het leidt tot meer spanningen en meer geweld tussen gevangenen. Volgens het rapport van het anti-foltercomité (CPT) van de Raad van Europa, moeten gedetineerden tot 23 uur per dag in hun cel blijven. Door het grote tekort aan personeel vinden er nauwelijks activiteiten plaats.

Daarnaast is er in het onderzoek kritiek op de toiletten en zijn de gevangenissen verouderd en niet schoon. Op 14 december kreeg een Nederlandse verdachte vanwege de overvolle gevangenissen te horen dat hij niet naar België wordt gestuurd. In twee uitspraken heeft de rechter die beslissing van overlevering, zoals het officieel heet, uitgesteld.

Oplossing op komst

Het Belgische Gevangeniswezen erkent dat er problemen zijn door overbevolking, maar stelt ook het slachtoffer te zijn van eigen succes, onder meer door de impact van de Sky ECC-zaak. Die zorgde voor meer dan 300 extra beklaagden, "onder wie veel Nederlanders".

"Het Gevangeniswezen erkent de problemen door overbevolking", zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver, "net als het personeelstekort en de vaak verouderde infrastructuur." Maar er wordt wel aan gewerkt, klinkt het, onder meer door de strafuitvoering aan te passen en korte straffen uit te voeren in detentiehuizen.

In 2023 komen er bovendien 700 plaatsen in de gevangenissen bij, die "wat meer ademruimte zullen geven de komende maanden".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , overbevolking gevangeniswezen , nederlandse gedetineerden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni