Gevluchte moordenaar opgepakt in Anderlecht

© federale politie
Updated: 06-08-2022 - 17:09

Het FAST-team van de federale politie en een team van politiezone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst) hebben vrijdagnamiddag de voortvluchtige Damian Werengowski gearresteerd. Dat meldt de politie zaterdag. Anderhalve maand geleden werd Werengowski veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar, voor doodslag op Michal Lenard.

Vlak voor de uitspraak in het hof van assisen had Werengowski zich van zijn enkelband ontdaan en had hij de benen genomen. "Na intens onderzoek kon hij uiteindelijk in Anderlecht worden gelokaliseerd en gearresteerd", meldt de politie. Bij de arrestatie deden er zich geen problemen voor. Hij werd overgebracht naar de gevangenis van Sint-Gillis.

Strafexpeditie

Werengowski werd in juni door het Brusselse hof van assisen veroordeeld tot 20 jaar opsluiting voor zijn betrokkenheid bij de dood van Brusselaar Michel Lenard. Die werd in de nacht van 30 op 31 maart 2019 in zijn woning in Elsene in elkaar geslagen door vier gewapende en gemaskerde mannen, in het bijzijn van zijn familie. Het slachtoffer werd tijdens de raid neergestoken en overleed aan zijn verwondingen.

Uit het onderzoek bleek de ex-vriend van Lenards huidige vriendin achter de strafexpeditie te zitten. De man, Jaroslaw Poplawksi, gaf vanuit de gevangenis in Polen het bevel om Lenard ‘een lesje te leren’. De jury van het Brusselse hof van assisen oordeelde echter dat de man niet wilde dat de Brusselaar daarbij het leven liet.

De opdrachtgever werd schuldig verklaard aan opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, zonder de intentie te doden, met voorbedachten rade. Poplawski kreeg uiteindelijk vijf jaar cel met uitstel onder voorwaarden. Een van de vier andere beschuldigden kreeg dezelfde straf. Twee andere betrokken werden veroordeeld tot 18 en 16 jaar opsluiting.

De vijfde beschuldigde, Damian Werengowski, had zich dus van zijn enkelband ontdaan nadat hij schuldig was bevonden door de assisenjury. Hij was niet meer aanwezig bij de uitspraak van de strafmaat en werd bij verstek veroordeeld tot 20 jaar cel. Sinds het arrest was de man op de vlucht.

Het FAST van de federale politie werd ingeschakeld om de man op te sporen, wat na samenwerking met het bijstandsteam van de lokale politiezone Zuid (Anderlecht,Sint-Gillis en Vorst) vrijdagnamiddag leidde tot zijn arrestatie. De man werd onmiddellijk overgebracht naar de gevangenis van Sint-Gillis, waar hij zijn straf zal moeten uitzitten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?