Gezien: studenten voeren actie voor vrijlating VUB-professor Djalali

Studenten van de VUB kwamen vrijdagochtend samen aan de Iraanse ambassade om actie te voeren tegen de terdoodveroordeling van spoedarts en VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali (49). Djalali werd in 2016 in Iran gearresteerd en recent overgebracht naar een gevangenis waar executies worden uitgevoerd. Volgens Amnesty International circuleert er een bevel om hem binnen de week te executeren.

De actie ging uit van de studentenkring ‘Vrij Onderzoek’. Vrijdagochtend trokken actievoerders naar de ambassade om met bloem in de middenberm #SaveAhmadreza aan te brengen, in het directe blikveld van de ambassade. VUB studenten communiceren wel vaker boodschappen met bloem op de VUB-campus. Ditmaal wilden ze zorgen dat de boodschap duidelijk leesbaar was vanuit het raam van de ambassade.

De VUB, waar Djalali les gaf rond de voorbereiding voor ziekenhuis in het geval van een ramp of gezondheidscrisis, zet alles op alles om Djalali vrij te krijgen. Meestal in tandem met Amnesty International. Met de actie roepen ze de Iraanse autoriteiten op de plannen om Djalali te executeren onmiddellijk stop te zetten, zijn veroordeling en straf te herroepen en hem onmiddellijk toegang te geven tot zijn familie en advocaten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?