Grondwettelijk Hof: 'termijn voor schadevergoeding na terreuraanslagen is te kort'

© Photonews
| Herdenking, 5 jaar na de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016.

De termijn waarbinnen terreurslachtoffers in ons land een schadevergoeding kunnen aanvragen, is mogelijk te kort. Dat is - kort door de bocht - de conclusie van een arrest van het Grondwettelijk Hof.

Slachtoffers van terreuraanslagen in ons land kunnen bij een speciale commissie terecht voor financiële hulp voor medische en andere kosten. Alleen moeten ze die aanvraag indienen binnen een termijn van drie jaar vanaf de bekendmaking van het koninklijk besluit dat de gebeurtenis officieel als terreurdaad erkent. Voor de aanslagen in Zaventem en Maalbeek van 22 maart 2016 gebeurde dat op 17 maart 2017, waardoor de verzoeken ten laatste op 18 maart 2020 binnen moesten zijn.

De moeder van een slachtoffer van de aanslag op het metrostel in Maalbeek diende haar verzoek op 26 maart van dat jaar in, 8 dagen te laat dus. De commissie verklaarde dat verzoek om die reden onontvankelijk, waarop de vrouw nadat ook haar beroep werd afgewezen naar de Raad van State trok, dat op zijn beurt het Grondwettelijk Hof om raad vroeg.

'Schending van het gelijkheids- en niet-discriminatiebeginsel'

Dat heeft nu beslist dat er inderdaad sprake is van een schending van de gelijkheids- en niet-discriminatiebeginselen in de grondwet. Dat komt omdat slachtoffers van opzettelijke gewelddaden die niet onder de noemer van terreur vallen, ook een termijn van drie jaar hebben om financiële hulp aan te vragen, alleen moeten zij eerst via de rechtbank een schadevergoeding trachten te bekomen en begint de termijn van 3 jaar pas na die procedure te lopen.

Voor terreurslachtoffers bestaat die voorwaarde niet, maar dat houdt ook in dat de termijn niet kan worden verlengd wanneer slachtoffers toch eerst via de gerechtelijke weg een schadevergoeding willen bekomen, stelt het Hof. Dat betekent dat de daders in veel gevallen nog niet eens veroordeeld zijn vooraleer de aanvragen voor financiële hulp worden afgesloten.

In het geval van de terreuraanslagen van 22 maart 2016 laat het proces al jaren op zich wachten. Het assisenproces begint in oktober van dit jaar en zal allicht tussen de 6 en 9 maanden duren.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?