Groot oplichtingsdossier met voertuigen uitgesteld door raadkamer

justitiepaleis_adsc_2993_c_ivan_put_0.jpg
© Ivan Put
| Links in beeld: het federaal parket
© Ivan Put
| Links in beeld: het federaal parket

De Brusselse raadkamer is maandag nog niet begonnen aan de behandeling van het grote dossier tegen een criminele organisatie die zich specialiseerde in oplichtingen met voertuigen. Het federaal parket wil bijna 80 personen vervolgen die ongeveer 620 feiten gepleegd zouden hebben. Ze maakten meer dan 1.000 slachtoffers. Het dossier is uitgesteld zonder nieuwe datum.

Het dossier kan nog niet behandeld worden omdat de kamer van inbeschuldigingstelling zich nog moet uitspreken over de bijzondere opsporingsmethoden ('BOM') die in het onderzoek gebruikt zijn.

Volgens het federaal parket gingen de daders veelal op dezelfde manier te werk, onder meer in Brussel. Ze namen contact op met mensen die hun wagen te koop aanboden, en stelden voor die te kopen. De zogenaamde kopers deden daarbij niet moeilijk over de prijs en betaalden de wagen met een app op hun smartphone, of toonden een vervalst overschrijvingsbewijs.

Pas na enkele dagen ontdekten de slachtoffers dat ze bedrogen waren en dat het geld nooit op hun bankrekening was gestort. De verkopers waren dan al lang verdwenen, en de auto was naar het buitenland verscheept.

Opgerold

Op 7 mei 2019 werd de criminele organisatie opgerold, toen meer dan 1.200 agenten van de federale en lokale politie binnenvielen op een 200-tal huiszoekingen in het Brusselse en in de streek rond Charleroi, maar ook in Frankrijk.

De huiszoekingen vonden voornamelijk plaats in kampen van woonwagenbewoners en daarbij pakte de politie een 50-tal personen op en nam ze 90 woonwagens, 91 wagens, 34 gebouwen, juwelen, 23 luxe-horloges en 1 miljoen euro in beslag, naast een automatisch wapen, verschillende handvuurwapens en ettelijke geweren.

De zitting over de bijzondere opsporingsmethoden zou eind februari plaatsvinden. Vermoedelijk zal kort nadien een nieuwe zittingsdatum voor de raadkamer bepaald worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?