Het dodelijke incident waar inwoners van de Aarschotstraat al maanden voor vreesden

Jaani De Koker
© BRUZZ
11/11/2022
Updated: 11/11/2022 16.38u

Vrijdagochtend, meer dan twaalf uur na de dramatische steekpartij in de Aarschotstraat in Schaarbeek, is het onderzoek nog steeds aan de gang. Dat stelde BRUZZ ter plaatse vast. Ondertussen proberen de bewoners van de omliggende Brabantwijk niet alleen de dramatische feiten van donderdagavond een plaats te geven, maar ook hun dagelijks leven opnieuw op te pikken.

Een eenzame voorbijganger op weg naar het Noordstation die een patrouillerende agent zijn medeleven komt betuigen, kleine winkels die ondanks de feestdag de deuren openen en nationale en internationale cameraploegen die elke beweging proberen vast te leggen. Zo komt de buurt rond de Aarschotstraat op 11 november langzaam tot leven.

Hoe hard de herfstzon ook haar best doet, grauwer kan een plek niet zijn dan de straat waar donderdagavond een jonge politieagent om het leven kwam nadat hij samen met een collega een verwarde man probeerde te onderscheppen. Ondanks de vele details die in de loop van de ochtend naar buiten komen, blijken weinig passanten op de hoogte van de dramatische feiten die zich hier enkele uren geleden hebben afgespeeld.

Op sociale media schrijven een aantal lokale bewoners dat het wachten was op een gebeurtenis als deze. De eigenaar van een kleine supermarkt in de aanpalende Brabantstraat bevestigt dat. "Het is onvoorstelbaar hoe ingrijpend de wijk de voorbije maanden en jaren veranderd is. Vroeger was er alleen 's nachts overlast. Nu is dat quasi altijd het geval."

Dan vertelt hij hoe het hier een komen en gaan is van allerlei mensen, met de meest uiteenlopende achtergronden. Het enige dat ze gemeenschappelijk hebben: hun desinteresse voor de ander.

De grimmige Brabantwijk, waar drie Brusselse gemeenten samenkomen, ligt al veel langer onder een vergrootglas. Drugs, schietpartijen en illegale prostitutie zijn hier dagelijkse kost. Maar vandaag hangt er op deze stralende ochtend een politiedrone in de lucht. Want, het onderzoek naar de omstandigheden gaat onverminderd voort. En dus geen late feestvierders die langs de gevels de weg naar het station zoeken, maar tientallen politiemensen die achter lange linten de anders zo drukke straat uitkammen.

Surreëel

Kort voor de middag is het gewoon weer over de koppen lopen in de Brabantstraat die parallel loopt met de Aarschotstraat. Van een wettelijke feestdag is geen sprake, zo lijkt het wel. Naast de afgesloten straten en alerte politiemensen doet niets vermoeden dat er zich gisteren een drama heeft afgespeeld. Een surreëel beeld voor iedereen die wel op de hoogte is van de feiten.

In de tussentijd hebben de duidelijk aangeslagen agenten hun handen nog steeds vol met het informeren van passanten. Zelfs de bewoners lopen een beetje verloren. Eén van hen zal vandaag niet kunnen rekenen op zijn wekelijkse bezoek aan de lokale kapper, “die door de omstandigheden niet bereikbaar en ook gewoon gesloten is”. Onbewogen keert hij op zijn stappen terug, niet zonder eerst de politiemannen te groeten en te bedanken. Hij zal zeker niet de laatste zijn deze vrijdag.

De problemen in de Brabantwijk stonden ook centraal in onze reeks 'Dealen met drugs'. U kan de aflevering hier herbekijken.

Steekpartij Schaarbeek

Donderdagavond is een politieagent overleden na een mesaanval in Schaarbeek. Een tweede agent geraakte gewond, de dader werd neergeschoten. Het parket heeft een terreuronderzoek geopend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Justitie , Steekpartij Schaarbeek , dodelijke steekpartij , Schaarbeek , Aarschotstraat , mesaanval agent

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni