Dealen met drugs (1): epilepsiemedicijnen als goedkope roes in de Brabantwijk

Arthur Bagage
© BRUZZ
26/09/2022

In deurportieken, metrogangen en parkeergarages; steeds vaker word je er geconfronteerd met mensen die harddrugs gebruiken. In het centrum moet een gebruikersruimte de overlast helpen beperken. Maar Brussel worstelt met het toenemend druggebruik. BRUZZ brengt de drugproblematiek in kaart. Dealen met Drugs, vanaf maandag 26 september op alle BRUZZ-kanalen.

Een goedkope high aan één of twee euro per dosis die bovendien niet eens illegaal is? In de wijk rond het Noordstation wordt Lyrica, de merknaam van een epilepsiemedicijn, steeds vaker gebruikt als drug, voornamelijk door mensen die op straat leven. "Sinds anderhalf jaar moeten we er steeds vaker tegen optreden,” zegt de betrokken politiezone. “Het gebruik van dat medicijn in combinatie met alcohol heeft een heel grote impact op hoe mensen zich gaan gedragen. Het leidt vaak tot vechtpartijen en heeft een impact op de openbare orde."

In principe zijn die medicijnen enkel verkrijgbaar bij de apotheek, op voorschrift. Maar er is heel wat misbruik. Bovendien kan Lyrica verslavend zijn. "De eerste keer vertelden vrienden me dat het een medicijn is dat helpt om angst te onderdrukken en te vergeten. Ik probeerde het een keer en genoot ervan. Later pas besefte ik dat ik in de val van een nieuwe drug was gevallen," getuigt Youssef, een dakloze man zonder papieren.

"Als ik niet gebruikte, voelde ik me niet goed, gestresseerd en wilde ik niets doen, alleen maar ruzie maken. Zonder drugs kan je niet op straat leven. Als je gebruikt, kan je in de shit zitten, maar je vergeet alles.”

Dealen met drugs

Steeds vaker word je in het straatbeeld geconfronteerd met mensen die harddrugs gebruiken. Een gebruikersruimte moet de overlast helpen beperken. Maar Brussel worstelt met het toenemend druggebruik.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni