1855 Justitiepaleis 20

Hof van beroep verwerpt wrakingsverzoek in groot drugsdossier

© Belga
28/11/2023

Het Brusselse hof van beroep heeft het wrakingsverzoek verworpen dat was ingediend tegen de drie rechters in een groot drugsdossier voor de Brusselse correctionele rechtbank. Dat meldt de RTBF en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. Het proces had op 6 november van start moeten gaan, maar werd na het wrakingsverzoek uitgesteld naar 4 december. Het is nog niet duidelijk of het proces nu ook op die datum van start zal kunnen gaan.

Het onderzoek ging van start met informatie die aan het licht was gekomen nadat de Franse en Nederlandse politie het versleutelde communicatienetwerk Encrochat hadden gekraakt. Nadat de Belgische politiediensten het geëncrypteerde telefonienetwerk Sky ECC hadden gekraakt, kregen de speurders zicht op nog een hoop bijkomende informatie.

Zo slaagde de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) erin om in oktober 2021 een criminele organisatie op te rollen die actief zou geweest zijn in de cocaïnehandel tussen Zuid-Amerika en Europa. De organisatie zou via zeecontainers en privéjets cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa gebracht hebben, die in Belgische laboratoria herverpakt hebben, en vervolgens uitgevoerd naar verschillende Europese landen.

Uiteindelijk werden 129 mensen naar de correctionele rechtbank doorverwezen, van wie er 47 nog in voorlopige hechtenis zitten. Het dossier werd eind juni ingeleid voor de Brusselse correctionele rechtbank en zou, na een tussentijdse kalenderzitting op 24 oktober, vanaf 6 november behandeld worden. Voor het proces waren vijf maanden uitgetrokken.

Wrakingsverzoek

Maar op 3 november diende de verdediging van een van de verdachten een wrakingsverzoek in tegen de drie rechters in het dossier. Aanleiding daarvoor was dat de voorzitster een aantal incidenten die door de verdediging waren opgeworpen, bij de grond van de zaak had gevoegd. Volgens de verdediging had ze op die manier al een beslissing genomen over de opgeworpen problemen, nog voor alle partijen er hun standpunt hebben kunnen over geven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni