Hoge Raad voor de Justitie tikt Jambon op de vingers

© PHOTONEWS Jan Jambon2
| Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) (rechts)

In een persbericht herinnert de Hoge Raad voor de Justitie aan de scheiding der machten. "De HRJ betreurt te moeten wijzen op een dergelijke evidentie", klinkt het.

Jambon reageerde zondag in De Zevende Dag op het proces rond terreurverdachte Salah Abdeslam. Advocaat Sven Mary pleitte daar afgelopen week de vrijspraak, omdat er een procedurefout gemaakt zou zijn. De N-VA-vicepremier noemde dat "onbegrijpelijk" en "echt twee straten te ver", wat dan weer op verontwaardiging kon rekenen bij advocaten.

De Hoge Raad voor de Justitie - die de werking van justitie controleert en adviseert over mogelijke verbeteringen - treedt hen daarin bij. De HRJ doet dat evenwel zonder de minister of het incident rond het proces-Abdeslam expliciet te vernoemen.

"Ministers, parlementsleden en magistraten hebben niet alleen de plicht hun respectieve bevoegdheden uit te oefenen, maar ook om waardig elkaars bevoegdheden te eerbiedigen en er zich niet in te mengen," stelt de HRJ. De Raad "betreurt te moeten wijzen op een dergelijke evidentie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?