Een fietsbrigade van de politie controleert het verplichte dragen van een mondmasker in Brussel
© PhotoNews | Een fietsbrigade van de politie controleert het verplichte dragen van een mondmasker in Brussel.

Inbreuken op coronaregels vereffenen daling in criminaliteit

TDN
© BRUZZ
05/03/2021

Er zijn vorig jaar in het Brussels Gewest grosso modo minder criminele feiten gepleegd. Toch zijn er in de eerste helft van 2020 evenveel inbreuken gerapporteerd, zo blijkt uit cijfers van de politiediensten. De handhaving van de coronamaatregelen schudt de cijfers door elkaar.

In de eerste helft van vorig jaar werden er in ons land 366.937 misdrijven geregistreerd die niet te maken hadden met de coronamaatregelen. Dat is een afname van 18 procent tegenover het zesmaandelijkse gemiddelde van 2019, blijkt uit nieuwe cijfers van de federale politie die De Standaard en De Tijd konden inkijken.

Coronaregels en ICT-fraude

De daling is merkbaar in bijna alle categorieën. Diefstallen namen met bijna een derde af, net als woninginbraken, handtasberovingen en home-invasions. Ook waren er fors minder zedenmisdrijven (min 15 procent), feiten van vandalisme (min 18 procent) en van slagen en verwondingen (min 17 procent). Ook moord en doodslag nam af tegenover het jaar ervoor, met 8 procent.

Maar de totale criminaliteitscijfers stegen wel, onder invloed van de handhaving van de coronaregels. Criminaliteit in de categorie volksgezondheid steeg van 810 gevallen in heel 2019 naar bijna 113.000 in de eerste helft van 2020. Ook computerfraude nam met 6 procent toe in de eerste zes maanden van 2020. Van oplichting via het internet werden er 20 procent meer gevallen geregistreerd.

Impact van lockdown

Die logica wordt doorgetrokken in de Brusselse criminaliteitscijfers. In ons Gewest gaat het in de totale cijfers bijna om een status quo, met 78.276 feiten in de eerste helft van vorig jaar tegenover 77.956 een jaar eerder. Over bijna de hele lijn is er een daling te merken: minder zakkenrollers (- 33 procent), minder diefstallen en afpersing (- 30 procent) en minder beschadigingen (- 17 procent).

Er werden wel meer pv's opgesteld voor het gebruik van graffiti (+ 34 procent) en voor drugsfeiten (+ 16,5 procent), maar die aantallen vereffen de daling in de andere indicatoren niet. Daar zijn vooral ICT-fraude (vooral phishing) en de handhaving van de coronaregels verantwoordelijk voor. Eerder bleek al dat het Brussels Gewest koploper is in het aantal corona-inbreuken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni