Ine Van Wymersch, Ine Van Wymersch, procureur des Konings van het Openbaar Ministerie van het arrondissement Halle-Vilvoorde.

| Ine Van Wymersch, tot voor kort procureur des Konings van het Openbaar Ministerie van het arrondissement Halle-Vilvoorde.

Ine Van Wymersch wordt nationale drugscommissaris: 'Ga uitdaging met twee handen aan'

SD
© BRUZZ
17/02/2023
Updated: 17/02/2023 15.40u

Ine Van Wymersch (42), procureur des Konings van het parket Halle-Vilvoorde, wordt de eerste nationale drugscommissaris. Met die nieuwe functie hoopt de federale regering de drugscriminaliteit in ons land beter aan te pakken. Van Wymersch was voor haar huidige functie jarenlang woordvoerster van het Brussels parket.

"Er moet nog wetgevend werk gebeuren en een team worden samengesteld alvorens ik echt van start kan gaan", zegt Van Wymersch. "Het is dan ook echt voorbarig om grote verklaringen af te leggen en interviews te geven. Geef me even de tijd om me in te werken en ik kom met veel plezier bij jullie terug. Weet dat ik de uitdaging met twee handen aanga maar ook voor een vlotte overdracht in het parket Halle-Vilvoorde wil zorgen."

Van Wymersch zal als drugscommissaris de komende jaren de drugsstrijd coördineren. Ze zal samenwerken met de ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken, Volksgezondheid en Financiën, maar ook met de andere betrokken besturen in ons land. De nieuwe functie is een van de maatregelen die de federale regering gisteren bekendmaakte om de georganiseerde drugscriminaliteit in ons land aan te pakken.

Als hoofd van een parket heeft Van Wymersch ervaring met het coördineren van niveaus, zo ook tussen gerecht en politie. In een interview met BRUZZ vorig jaar zag ze al de verschillen tussen de twee organisaties: "Politie en parket werken 24/7 samen en dat gebeurt nog altijd goed. Natuurlijk heeft ieder zijn rol te vervullen," aldus de toenmalige procureur in november 2022.

"Voor de politie lijkt de missie geslaagd als iemand voorgeleid is voor de onderzoeksrechter. Nee, onze missie is collectief geslaagd als iemand geen feiten meer pleegt en gestraft wordt voor wat hij gedaan heeft, en de slachtoffers vergoed zijn. Dat leidt bij momenten tot pittige discussies, maar de dialoog is altijd open."

Aanslagen

Vanaf 2011 belandt haar carrière bij het Brussels parket. Vijf jaar lang werkte ze er op het jeugdparket. Het was haar ervaring als leidster in de jeugdbeweging die haar tot daar leidde. "Als je leidster bent in de Chiro en de speelpleinwerking, zie je toestanden waarbij je denkt: ‘Het wiegje van die kinderen stond duidelijk niet op dezelfde fijne plek als het mijne.’ Vanuit dat rechtvaardigheidsgevoel heb ik rechten gekozen," zei ze daarover in december 2016.

Maar Van Wymersch raakte in ons land vooral bekend als woordvoerster van het Brussels parket tijdens de aanslagen van 22 maart 2016. Ze hielp toen bij de 'omkadering van de nabestaanden bij de identificatie van de dodelijke slachtoffers'. "En dat is geen evidente zaak," klonk het toen.

"Op dat moment had ik wel het gevoel dat we met iets zeer zinvols en concreets bezig waren. Wij konden zorgen dat de mensen die een naaste misten, niet doelloos hoefden rond te dolen, maar in de uren van wachten werden opgevangen in het Militair Hospitaal, met een koffie. Uiteraard hebben ze daarmee de persoon die ze verloren hebben niet terug. Het is een kleinigheid, maar iemand moet het wel organiseren. Ik ben nog altijd heel blij dat ik die taak mócht doen.”

Al van kindsbeen af heeft Van Wymersch een link met Brussel: haar vader Guido Van Wymersch was tot eind 2016 korpschef van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene.

In 2019 ruilde ze de functie bij het Brussels parket in voor het parket van Halle-Vilvoorde, als procureur des Konings. Zo werd ze de jongste procureur des Konings van België ooit. Wie haar nu opvolgt als procureur, is nog onduidelijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni