Informanten helpen politie bij 1.500 arrestaties in 2017

© Yvan Mayeur

In 2017 kon de politie 1.500 arrestaties verrichten dankzij informatie die rechtstreeks afkomstig was van informanten. Meer dan de helft van de informanten kregen in ruil voor een tip een premie.

In ruil voor een concrete tip die leidt tot arrestaties of een grote doorbraak in een onderzoek, krijgen informanten een premie. Vorig jaar werden 880 van dergelijke vergoedingen uitgereikt, zo blijkt uit cijfers van de federale gerechtelijke politie, waarover La Dernière Heure bericht.

"De premies worden berekend op basis van de prioriteiten van het nationaal veiligheidsplan", zegt Frédérique Dejardin, commissaris bij de algemene directie van de gerechtelijke politie. Ze benadrukt dat enkel premies worden uitgekeerd aan informanten die niet rechtstreeks betrokken zijn.

"Het niet akkoord gaan met een ideologie, zoals bijvoorbeeld bij terrorisme, kan ook aanleiding geven tot het geven van informatie", zegt Dejardin. "Soms is het doel ook om een concurrent uit te schakelen in het drugsmilieu."

Uit de cijfers van de gerechtelijk politie blijkt voorts onder meer dat Fast, het team dat voortvluchtigen opspoort, vorig jaar 410 arrestaties kon verrichten, waarvan 111 in België. Daarnaast werden 21 mensen door de in getuigenbescherming genomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?